Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

søndag den 31. marts 2013

Kødsauce med revet peberfrugt, rødvin og chokolade

Nu kan man for alvor mærke at foråret er ved at få fat :) Jeg hænger godt nok lidt i bremsen efter det sommertidspjat (og to 12 timers vagter) men hvor er det dejligt at det hele er så grønt og der er det dejligste lys.

Selvom foråret er godt i gang, kan vi vist stadig lige nå et par omgange kødsauce og andet klassisk simremad. Det bliver snart udskiftet med grillmad kombineret med frisk og let tilbehør :) og koldskål! men mens der stadig er lidt sne hist og her, ja så kan de tunge retter sagtens bruges.

Denne sag fylder rigtig meget smagsmæssigt og mætter også helt pænt. Smagen er til den fyldige side og henvender sig måske mest til voksne :) Jeg valgte at rive peberfrugten da det, i mine øjne, giver en lidt bedre konsistens og smager igennem i hele retten.



Kødsauce med revet peberfrugt, rødvin & chokolade
200 g bacon i tern
500 g oksefars
lidt olivenolie
3 gulerødder
2 stilke blegselleri
3 forårsløg
3 fed hvidløg
3 spsk sød paprika
1 1/2 tsk røget paprika
1 ds hakkede tomater
70 g konc. tomatpuré
3,5 dl rødvin
1 oksebouillon terning
1 rød peberfugt
salt, peber, rødvinseddike
40-45 g mørk chokolade 60%

1. Snit alle grøntsager, undtagen peberfrugt, meget fint
2. Brun baconternene godt i lidt. Tilsæt løg, oksefars og svits kødet.
3. Kom de snittede grøntsager, samt røget og sød paprika i gryden under omrøring.
4. Rør hakkede tomater og tomatpure i gryden, sammen med rødvin og bouillonterningen.
6. Riv den rensede peberfrugt groft og kom i gryden sammen med grøntsagssaften derfra.
7. Krydder med salt, peber og lad retten simre under låg i en time.
8. Rør chokoladen ud i saucen, smag til med salt, peber, evt rødvinseddike og lad simre færdig et par minutter.

tirsdag den 26. marts 2013

Besøg fra det fynske!

Endnu en weekend er mere end gået og det er faktisk gået hen og blevet tirsdag endnu engang. Tilgengæld er der dømt påskeferie for mig i morgen eftermiddag, Daniel er allerede gået i feriekoma sammen med Pixi :)

Tilbage til weekenden, der havde vi nemlig besøg af Daniels forældre, hele vejen fra fyn, til en forsinket omgang fødselsdagsfejring for mig. Det blev selvfølgelig med besøg af mine forældre, den sædvanlige omgang morgenbord og hygge.

I sidste uge var jeg utrolig heldig at få tilsendt påskechokolade fra Konnerup & co, der ligger i Fåborg. Nu vi havde fynske gæster blev jeg selvfølgelig nødt til at servere lidt fantastisk fynsk chokolade for dem. Jeg har tidligere købt chokolade fra Konnerup og Co, da vi besøgte Sellebergs Kirsebærbutik nær Odense (jeg kan varmt anbefale deres hvide chokolade med citron!).
Marcipanæggene delte jeg med mine søde terapeutkollegaer på arbejde. Det var en af de hårde dage, så vi trængte til lidt ekstra godt. Jeg kan uden at blinke sige at det er det bedste marcipanæg jeg nogensinde har smagt! 
Fyldet var blødt og næsten cremet både i smag og konsistens. Det havde en skøn klar marcipansmag uden at være for sødt og med en rigtig lækker chokoladeskal. Dem skal jeg bestemt have købt igen!

Denne æske hev jeg frem som afslutningen på morgenbordet da svigermekanikken var her :) Fynsk chokolade til fynske ganer. Små, fine chokoladeæg med karamel, ganache og trøffel. Selvom jeg egentlig mest er til mørk chokolade, kan jeg faktisk bedst lide det lyse og det hvide æg. Jeg er altså svært begejstret for det chokolade fra Konnerup & Co. Jeg har også før købt en rigtig skøn hvid chokolade med solbær og appelsin :)

Efter at have slået mave oven på alle de gode ting, blev vi nødt til at tage ud og kigge til huset! De har ikke set det grunden siden at den blot var en ujævn, tilgroet mark og der er jo immervæk sket lidt. Og ja, bilen trænger frygteligt til en gang wellness ;)

Huset er muret helt op nu og det er godt igang med at tørre. Pixi ved godt hvor man kommer ind!

Der er ved at blive gjort klar til 30x60 fliserne på begge badeværelser. Her er det det store badeværelse.

Det er sat trælofter op!

Daniel kunne selvfølgelig ikke dy sig og skulle lige stikke hovedet op på loftet. Han kunne melde tilbage, at der var monteret en lampe ;)

Alle fliserne til køkken/alrum og badeværelser er også flyttet ind i stuen. Det bliver spændende at se dem på!

Her er et billede med lidt bedre fornemmelse af det nyeopsatte loft. Vi er rigtig glade for at vi valgte at få lavet saksespær. Det giver et rigtig godt lys og liv i rummet. 

Det er spændende hvordan Pixi reagere på at vi flytter, men ikke det går smertefrit så længe både vi, hendes kurv og godbidderne flytter med ;) Hun skal ihvertfald nok blive glad for de store glaspartier hun kan sætte sin fedtede næse på!

Aftensmaden blev ordnet i en ruf og blev fra Azzurra. Desserten havde jeg komponeret på forhånd, men det blev så sent at det blev "to go" for deres vedkommende. Det er en tiramisukage ala Mocha Orange!

tirsdag den 19. marts 2013

Rugstykker med øl & brændt malt

På et tidspunkt var jeg inde i en rigtig god rutine med hensyn til brødbagning. Jeg bagte faktisk alt vores brød :) lige nu er tiden og overskuddet desværre ikke helt til det, men lidt engang imellem bliver det til når lysten lige melder sig. Jeg håber sådan at jeg kan få den gode rutinen igang igen når vi flytter ind i huset og endda også få sparket gang i surdejen igen!

Disse rugstykker blev til da jeg ryddede op i "viktualierummet". Der stod en rar chocolate stout øl der lige havde krydset holdbarhedsdatoen. Den kunne selvfølgelig fint drikkes endnu, men det var nu en udemærket undskyldning for at bage noget spændende og mættende til madpakken.

Som altid har jeg brugt det mel jeg allerbedst kan lide og det som jeg lige har på lager. Svedjerug smager skønt, men grov ølandshvede vil heller ikke være tosset. Så får du bare lidt lysere brød :) De mætter rigtig, rigtig godt og kan selvfølgelig laves lidt mindre hvis du synes.


Rugstykker med øl & brændt malt 8 store stk  
25 g gær
1 dl lunt vand
4,4 dl chocolate Stout øl (eller anden temmelig mørk øl)
0,4 dl olie
2-3 stk groft salt
2 tsk sukker
1 spsk brændt maltmel
200 g svedjerug, groft
50 g knækkede rugkerner
2 dl hvedeklid
1/2 dl hørfrø
350-400 g hvedemel

1. Rør gæren ud i lunt vand og tilsæt øl, olie, salt, sukker og maltmel under omrøring.
2. Rør svedjerug, knækkede rugkerner, hvedeklid og hørfrø i.
3 ælt hvedemel i lidt efter lidt og ælt dejen grundigt i 10 min. Den skal ikke være som en smidig bolledej, men være godt sammenhængende, tung, tyk og klistret.
4. Lad dejen hæve tildækket i 1 1/2 time.
5. Vend dejen ud på et meldrysset bord, drys med lidt mel og pres dejen ud i en 2 cm tyk rektangel. Skær dejen en gang på langs og tre gange på tværs.
6. Lad stykkerne efterhæve 1/2 time på bagepapir på bageplade.
7. Bages ved 225 grader i 13-15 min.

Det er lidt vildt at tænke på at vi flytter fra vores lejlighed om lige under 2 måneder! Vi har heldigvis allerede fået pakket en del ting vi ikke bruger hver dag i kasser :) Sidst på måneden skal vi have flyttet et ordentligt læs ud i Boxit til opbevaring. Så bliver der løbende lidt bedre plads i lejligheden og vi kan nemmere få gjort rent og få et godt overblik. Vi skal selvfølgelig stadig lige ud og vende hos mine forældre på gården i små 3 ugers tid inden vi kan flytte ind i huset :)

lørdag den 16. marts 2013

Spiser du morgenmad?

Jeg spiser faktisk rigtig sjældent morgenmad. Jeg er bestemt ikke A menneske (desværre) og jeg er slet ikke det der ligner at være sulten om tidligt morgenen. Ofte er det, er det for mig, faktisk rigtig træls at skulle have morgen da jeg simpelthen ikke har lyst til mad der. 

Personligt har jeg følgende kriterier, før at en morgenmad fungere for mig:
- Det skal gerne kunne spises stående
- Der er ikke noget der skal varmes
- Det skal maks tage et par minutter at lave
- Det skal ikke tygges alt for meget (jaja, jeg ved det..)
- Det skal ikke svine for meget i køkkenet.
- Der skal være en god portion fibre i.
- Det er en fordel at kunne tage det med på arbejde :)
: Det skal være lækkert!

urtekram, marmelade, øko, spelt, dadel, daddel, hindbærmarmelade
Urtekram har rigtig mange muligheder inden for produkter til morgenmad og jeg har fået lov til at teste nogle af dem :) Jeg har før prøvet deres grødblanding med blåbær og andre typer mysli. Det skal ikke være nogen hemmelighed at mange af deres produkter smager "sundt", måske specielt for dem der er vant til de lidt sødere typer mysli. Og de smager godt! helt bestem! Personligt er det bare ikke noget jeg har lyst til at spise en hverdagsmorgen. Jeg laver også ofte min egen mysli, men det tager tid det hele!

urtekram, marmelade, øko, spelt, dadel, daddel, hindbærmarmelade, morgenmad, trifli, lækker, dessert,
Her er mit bud på en morgenmad der fungere rigtig godt for mig. A38 (eller skyr) med lidt af urtekrams italienske hindbærmarmelade samt spelt- og dadelmysli. Jeg har før puttet marmelade og A38 i en bøtte om aftenen. Lidt mysli i en bøtte ved siden af og så er der nem morgenmad til at tage med. Der kunne måske godt være en smule flere dadler i myslien, men ud over det er den rigtig god. 
Noget andet der smager mig lige nu er havregryn med mælk og en lille skefuld god marmelade i midten. Jeg tror bare at det er noget vi altid har spist til morgenmad i vores familie, men det smager bare rigtig godt ;)
Og ja, jeg fungere bare bedre når jeg har fået morgenmad. Det er jo også det de kloge siger!

Hvad spiser i til morgenmad og hvad virker for jer?

onsdag den 13. marts 2013

Husupdate - nu med tag, vinduer og lidt rejsegilde!

Huhej hvor det går :) vi kan slet slet ikke følge med og "nogen" har svært ved ikke at tage derud at kigge hver dag. Som i nok kunne fornemme i sidst indlæg (her på madbloggen) har jeg faktisk lidt svært ved at rumme et helt nyt arbejde, 50 min bilkørsel hver vej og et hus der løber fra os :) På den gode måde altså. Der er altså meget at se til og holde øje med! Samtidig kan det næsten heller ikke gå hurtigt nok nu ;) jaja lidt ambivalent har man vel lov til at være.

23. februar 2013
Alle spær var lagt og de begyndte på undertaget over stuen

 Vi havde også sky light i køkken/alrum i en meget kort periode :)

Her skal køkkenet være

 Bryggers og hoveddør

 Rod i stuen!

Vores dejlige, store vinduer i i stuen. Pixi kommer til at elske at kunne holde øje med det hele.

10. marts 2013
Kan i se taget?! og vinduerne?! Vi besluttede med en uges varsel at holde et lille bitte rejsegilde for venner og familie. Det hører sig, åbenbart, til men der har bare været så meget at se til og overskuddet har ikke været det.

 Men hvor jeg glad for at vi tog os sammen :) Der endte med at komme lidt over 20 søde mennesker. Det var temmelig koldt men også så hyggeligt!

 Vi havde som sagt bare inviteret på kaffe, kage, øl og sodavand. Det var lige hvad jeg kunne overskue der. MEN vi fik den mest fantastiske indflyttergave af min onkel, tante og fætter. Min onkel kom nemlig slæbende med en ordentlig balje varme pølser, gode pølsebrød, pølsebakker og det tilbehør der skal til en ordentlig hot dog. En rigtig rejsegildehotdog! De havde endda også taget et stort bord og stole med :) I kan tro vi blev glade!
 (Og så var det nok meget godt at der var noget ordentligt foder til gæsterne, for jeg havde seriøst dårlig bagekarma!)

Mormoren og farmoren fik vendt verdenssituationen inde i stuen mens de blev serviceret på fineste manér.

Fiehunden var selvfølgelig også med. Hun fik fint tiden til at gå med at tigge pølser. Og nej hun lider ikke i stilhed! Jeg er utrolig glad for at vi tog os sammen og fik vist venner og familie hvordan det skrider fremad med huset. Næste skridt blive da vist noget indflytterhalløj af en art. Måske jeg skulle kopiere Bittens indflytterbruch ;)

mandag den 11. marts 2013

Maroni med mørk ganache

Så er det sidste kage fra min fødselsdag for madklubben :) Det er nogle rigtig små, hyggelige kager med et chewy bid og lækker mørk ganache! Jeg har lånt den skønne opskriften her hos Chocolat.


Maroni med mørk ganache 25 stk
130 g mandelmel
40 g kakao
1,5 spsk mel
165 g sukker
225 g æggehvide
50 g sukker

1. Rør mandelmel, kakao, mel og 165 g sukker sammen.
2. Pisk æggehviderne til marengs sammen med det resterende sukker. Jeg gav det 4-5 min. i røremaskinen.
3. Rør 1/4 af marengsen i den tørre blanding. Vend forsigtigt resten af din marengs i.
4. Fyld dejen i en sprøjtepose og sprøjt kagerne ud med lidt mellemrum.  Jeg lavede dem ca. 6 cm i diameter.
5. Bag dem ca. 16-17 min ved 180 grader og lad dem køle af på rist. Lav fyldet nå de køler af.

Mørk ganache
200 g god, mørk chokolade, finthakket
130 ml piskefløde

1. Varm fløden op til lige under kogepunktet og hæld den over chokoladen.
2. Lad skålen stå et par minutter og rør derefter massen blank og ensartet med et piskeris.
3. Fyld en teskefuld imellem to kager og sæt på køl ind til de skal spises

UF jeg føler mig presset i øjeblikket. Der sker rigtig mange, hovedsageligt positive, ting omkring mig lige nu men jeg har bare så uendelig svært ved at følge med det hele og ikke mindst kunne rumme det. Heldigvis jeg jeg nogle helt fantastiske veninder der altid kan rumme mig når jeg ikke selv kan og en familie der er så dejlig og altid giver en hånd med. Jeg har det bedste bagland!
Men mere om det i næste indlæg! Huset har nemlig har nemlig virkelig taget fusen på os har allerede fået tag på! Nå ja, og så har vi holdt et lille bitte rejdegilde, der faktisk blev større end forventet.

onsdag den 6. marts 2013

Cheesecake med passionsfrugt

Jeg må hellere lige huske at smide opskriften med jeg husker det :) Cheesecaken er en lækker lille syrlig sag, der er skønt cremet og ret nem at lave. Jeg er normalt ikke så meget til bagt cheesecake, da de nemt kan blive lidt grynede i konsistensen men denne er rigtig lækker! Den er sikkert også god med hindbær eller mango!


Cheesecake med passionsfrugt ca 12 stk

Bund
250 g knuste digestivekiks
120 g smør, smeltet

1. Bland kiksekrummerne godt med det smeltede smør og pres dem ud i en smurt firkantet form. Jeg brugte en firkantet tærteform på 28x21x3 med løs bund.

Fyld
400 g flødeost (ikke light)
120 g sukker
3 æg
1 spsk majsstivelse
saft og fintrevet skal af 1 lime
1,5 dl creme fraiche 9%
1,75 dl frugtkød fra passionsfrugt (inkl saft og kerner) jeg brugte 8 stk

1. Rør flødeost, sukker, æg, majsstivelse og limeskal godt sammen med et piskeris til massen er ensartet. rør creme fraiche i.
2. Bland passionsfrugtkød med limesaft og rør det o flødeostcremen.
3. Fordel fyldet på bunden og bag den 25-28 min.  ved 180 grader Den er færdig når fyldet er fast i siderne, men midten stadig bevæger sig lidt hvis du ryster formen let.
4. Når kagen er slukkes ovnen mens kagen er indeni og der sættes en grydeske i lågen, så den er på klem. Lad kagen køle af på denne måde i 1 time. 
5. Pak den afkølede kage godt ind og lad den sætte sig på køl i in 6 timer eller natten over.

Nogle gange kunne man godt ønske sig lidt flere timer i døgnet, og jeg har ikke engang børn endnu! Det hele går simpelthen så stærkt lige nu. Med en lille time i transport hver vej til nyt arbejde og et hus (med vinduer!) der sluger en frygtelig masse opmærksomhed føler jeg mig godt nok lidt brugt ;) Der er mange ting der skal spekuleres over og huskes på og jeg føler mig lidt overvældet af mængden af post-its jeg har rundt omkring :) Jeg elsker struktur, lister og skemaer!

Men, men! Jeg skal også lige have snøvlet mig sammen til at vise jeg de nyeste billeder af huset. Det er nemlig blev så fint med undertag, døre og vinduer :)

lørdag den 2. marts 2013

2 x fødselsdag for mig

Uhauhauha der er sket mange ting på det sidste :) heldigvis kun gode. I forgårs havde jeg fødselsdag og samtidig havde jeg første arbejdsdag i jobrotation! Jeg var vel at mærke til samtale dagen før og blev spurgt om jeg kunne starte dagen efter.. Så der har været nok at se til. 

I søndags havde jeg inviteret madklubben på fødselsdag og ud over at hygge mig i deres selskab, fik jeg også hele fire fødselsdags gaver! 1,2,3..

 ..4 :)

Inden i alle gaverne var disse herligheder :) et par skønne, hjemmestrikkede tigerstrømper med glimmer, Meyer's Almanak, en mascara og kokkeviskestykker. Rigtig gode og rigtig anvendelige gaver!


Ingen fødselsdag uden boller og kage. Jeg serverede varm kakao med flødeskum, nybagte boller, cheesecake med passionsfrugt og maronier med mørk ganache.


Cheesecake med passionsfrugt og lime

Maroni med mørk chokolade ganache. Det var rigtig lækkert det hele og opskrifterne skal nok komme.
Vi var også lige et smut ude i huset, så de kunne få en rundtur derude. Det er lidt vildt så stærkt det går nu! Det er skønt :)

Da jeg pludselig skulle arbejde på min fødselsdag, gik mine morgenmadsplaner med mine forældre lidt i vasken :( De skulle begge i aftenvagt, så jeg fik slet ikke set dem. Heldigvis havde vi tid til at tage ud og besøge dem på gården i går.

Jeg fik nogle utrolig dejlige gave! Mine forældre gave mig den smukke Royal Copenhagen skål samt et tilskud til nye håndklæder til huset. (har i nogle fif til gode håndklæder?). Min søster gav mig Piet Hein stagerne som en kombineret fødselsdags- og indflyttergave. Vi skulle jo faktisk være flyttet ind i huset på min fødselsdag, men pyt! Det skal hurtigt nok blive 6. juni :)