Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

tirsdag den 21. maj 2013

Kringle med marcipan,chokolade og rosiner

Min far er helt tosset med kringle og sådan en omgang holder ikke ret længer her på gården (har jeg erfaret). Jeg har faktisk aldrig bagt kringle før, da det egentlig aldrig har sagt mig ret meget. Jeg tror faktisk aldrig jeg har mødt en bagerkringle jeg har brudt mig om. Men men men, nu mine søde forældre har givet os husly i en månedtid, tænkte jeg at jeg selvfølgelig må yde en rigtig god kagebageservice. Også selvom det er en kage jeg ikke selv VAR så begejstret for. Nu er jeg 100% kringlefan! Jeg putter selvfølgelig også ekstra snask i ;) Jeg nåede faktisk slet ikke at få taget billede af den første portion jeg bagte, så jeg blev selvfølgelig nødt til at bage en omgang mere.


Kringle med marcipan, chokolade og rosiner
1 dl lunt vand
50 g gær
1 1/2 dl yoghurt (pære-banan kan fint bruges ;))
2,5 spsk sukker
1 tsk groft salt
3 æg
200 g smør
2-3 tsk kardemomme
450-500 g mel

1. Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt yoghurt, sukker, salt og æg under omrøring.
2. Smelt smøret og lad det køle af til det er lillefingervarmt.
3. Rør kardemommen i og derefter mel lidt efter lidt. Det er ikke sikkert det er nødvendigt at bruge det hele.
4. Lad dejen hæve tildækket i 1 time.
5. Slå dejen ned og del den i 4 lige store dele. Form hver enkelt dejklump til en aflang pølse og rul dem ud til aflange rektangler.

Fyld
200 g marcipan, revet
200 g blødt smør
150 g sukker
50 g mørk muscovadosukker
4 store håndfulde rosine
4 store håndfulde mørk chokolade, grofthakket
1 æg, sammenpisket
hakkede hasselnødder
sukker

1. Rør marcipan, smør, sukker og muscovadosukker rigtig godt sammen.
2. Smør fyldet ud på de 4 rektangler 2-3 cm fra alle kanter. Drys chokolade samt rosiner ud over.
3. fold 3-4 cm af de korte ender ind over fyldet og pres dem godt flade. Fold herefter den lange led 2/3 dele ind over fyldet først med den ene side og herefter med den anden.
4. Tryk kringlen let flad, vend dem med samlingerne ned ad på en bageplade med bagepapir. De 4 kringler kan ligge side om side på den lange side af bagepladen. Lad dem efterhæve tildækket i 1/2time.
5. Pensel stængerne med æg, drys med hasselnødder og herefter sukker.
6. Bages ved 200 grader i ca. 15-16 min.

Note: Jeg er godt nok overrasket over hvor godt hjemmebagt kringle smager! Og så kan den jo varieres alt efter hvad du har liggende. Jeg tænker tranebær, fintrevet appelsin/citron skal, nougat, rabarber, marmelade, nougat, æbler mm.
Jeg er også sikker på at kommende gæster vil sætte pris på hvis du har sådan en rar sag i fryseren du lige kan servere for dem :)

7 kommentarer:

Helle sagde ...

Ondt indlæg! Men hvor lyder det lækkert! Synes godt om, at der kan ligge 4 på en bageplade.. så går det hele lige som lidt hurtigere!

Kan da godt ske det skal prøves en dag..

Sysleren sagde ...

Mmm, kringle. Sikke en skam at du er gået glip af et helt livs kringler ;-)

A + K = ♥ sagde ...

Yumyumyum, der er intet som gærdejskager - og med både choko, marcipan og tørret frugt, er det ekstra lækkert. Tror også det ville være lækkert med tørrede tranebær i, fremfor rosiner. Ser hvertfald godt ud!

- Anne

Simone sagde ...

Muums, den ser godt nok lækker ud :)

Kristine (CookieCrumble) sagde ...

Uhm, jeg elsker kringle, og denne ser himmelsk ud! Jeg har tilfældigvis en slat peach melba yoghurt stående - måske den bare skal ende sine dage i en kringle then ;)

Anonym sagde ...

Hvis du smuldrer det kolde smør i næsten al melet, bliver din kringle endnu bedre, end hvis du smelter det. Det gælder for al gærdej med meget smør i.
Elsebeth

Linebinevaskemaskine sagde ...

Helle: Haha ;) Det er rigtig praktisk at det lige passer med en enkelt omgang i ovnen

Sysleren: Ja ikke ;) Jeg må hellere indhente det!

Anne: Tranebær vil være så lækkert tror jeg :)

Simone: Det er det bestemt også kan du tro!

Kristine: Ork sagtens du ;) gå du bare i krig (og inviter mig!)

Elsebeth: Tak for tippet :) Det vil jeg gøre næste gang

Send en kommentar