Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 27. maj 2013

Skøn dip med butterbeans, krydderurter & citron


Urtekram har beriget med med lidt af deres skønne produkter. Faktisk nogle produkter jeg ikke har såå stort kendskab til en endnu. Jeg kan lige så godt indrømme først som sidst at jeg altså var et kræsent barn og til dels stadig er det! Jeg er dog blevet temmelig modig og mit faste indre mantra er "Det er ikke nødvendigvis råvaren jeg ikke kan lide, men tilberedningen". Ofte oplever jeg at hvis jeg ikke er vild med en råvarer tilberedt på en måde, kan den faktisk være rigtig skøn på en anden måde.

Jeg har modtaget forskellige bønner/linser både i tørret i pose og udblødte på dåse. Jeg ved at der er delte meninger om specielt kikærter på dåse vs. tørrede, men det har jeg ikke kompetencer til at udtale mig om endnu. Butterbeans'ne fungere ihvertfald rigtig :) og så er det altså nemt!

Som min arbejdsrutine ser ud lige nu sætter jeg vældig stor pris på "convenience" og nemt, hurtigt og rigtig godt er nøgleordene for mig i en travl hverdag. Vi bor i en flyttekasse og når jeg først er hjemme ved 17.30 tiden går aftenen rigtig hurtigt. Nogle dage har vi haft overskud til at planlægge et godt stykke forud men vi andre dage dage vi det lidt som det kommer. Jeg ved ihvertfald med mig selv at jeg  nok ikke lige vil få sat bønner i blød sådan som tingene ser ud lige nu.

For mig har bønner altid været forbundet med lidt tør og trist mad, men igen, tilberedt anderledes er de helt fantastiske! De har et højt indhold af både protein samt fiber og mætter derfor godt.
Nu sommeren rigtig har visit sig fra sin pæne side valgte vi at grille i går og jeg lavede derfor en hurtig og lækker dip af min dåse butterbeans. De har i sig selv en mild og cremet smag der nemt tager imod smag fra f.eks. krydderurter.


Dip med butterbeans, krydderurter & citron
1 dåse butterbeans
1 håndfuld persille
1 håndfuld purløg
1/2 håndfuld basilikum
1/2 håndfuld citronmelisse
1-2 fed hvidløg
saften af 1lille citron
2 spsk olivenolie
2-3 spsk creme fraich, skyr, yoghurt mm.
salt, peber

1. Hæld bønnerne i en sigte, skyl dem og lad dem dryppe lidt af.
2. Skyl krydderurterne og blend dem sammen med bønnerne og de resterende ingredienser. Smag til :) Dippen kan se lidt tynd ud, men den sætter lidt sig efter 1/2 time på køl.

Note: Dippen er meget sommer og frisk. Den går rigtig godt sammen græske kebabspyd, grillede pølser, tomatsalat, i en pasta/kartoffelsalatsalat, til nybagt brød og sikker også til ovnkartofler. Brug gerne de krydderurter du lige har.

Jeg har ihvertfald fået mere mod på de frelste bønner, linser og kikærter nu. Jeg skal vist også lige have købt lidt butterbeans til mit nye viktualie rum! De er også lækre at hakke groft, marinere og smide i en salat.

9 kommentarer:

Xenia sagde ...

Uhm, lækker kombination :)
I forhold til forskellen på dåse vs. tørrede bønner, tror jeg, det kommer meget an på, hvad man bruger bønnerne til. Jeg har i perioder brugt det meget og har altså sjældent rigtigt kunne smage forskel - men fx kikærter bruger jeg også 9/10 gange til hummus, hvor man smager til med en masse - og de fleste andre bønner blander jeg altid også med en masse, der giver masser af god smag. Hvis man spiser dem rent, kan jeg måske godt forestille mig, at man kan smage forskel - men hvem gør lige det, ærligt talt? :)

MissMuffin sagde ...

Det lyder rigtigt spændende med sådan en dip!
Linser kan jeg rigtigt godt li, især de grønne, mens bønner ikke er noget jeg er særlig vild med. Men det er konsistensen, de er så melede og bløde..

Anonym sagde ...

Stor ros for en flot beslutning. - Til dig og Sabine vil jeg lige røbe, at sorte bønner IKKE er melede. Jeg sætter altid en hel pose bønner i blød ad gangen til næste dag. De skal koges UDEN salt, som først tilsættes allersidst under kogningen (hold øje, måske skal der tilsættes mere vand, så de er dækket). Si væden fra og smid bønnerne i fryseren. Så er det dejlig let at banke en portion løs, som så er klar til brug (det tyder på, at du får god frysekapacitet i dit nye, fine hus :-)). Det er også godt at hælde nogle kogte (sorte) bønner i en salat.
Elsebeth

Unknown sagde ...

Bønner på dåse er helt sikkert mine favritter, ikke fordi at jeg køber dem gevaldig tit, men når jeg endelig skal bruge bønner i en opskrift er det altid dåseversionen der ryger i kurver... ja for jeg har simpelthen ikke tålmodighed eller planlægningsskills nok til at skulle sætte i blød dagen før og koge osv.

Mange hilsner fra Den Sultne Studerende

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

Jeg ville også bare så gerne spise mange flere af de der - jeg har faktisk lige købt præcis sådan en dåse butterbeans, som jeg også vil lave til lækker humus med ærter tror jeg ....vi må bare i gang med de sunde sager!

Anonym sagde ...

Undskyld Sabina, det var for dårligt, at jeg kom til at stave dit navn forkert!
Elsebeth

anjoe sagde ...

Bare lige et hej fra det midtlollandske med håb om, at I ikke helt er druknet i flyttekasserne :-D
Du må godt nok se frem til, at der bliver tid samt overskud til, at køkkenet for alvor kan tages ibrug!
anjoe

Linebinevaskemaskine sagde ...

Xenia: bønner ent er hvis ikke lige mig :P jeg tror jeg må prøve at "lave dem fra bunden" en dag jeg har god tid, men eller er de ganske gode demf ra dåse

MissMuffin: Jeg må også hellere lige prøve om jeg kan lide linser :) hvordan bruger du dem? i salater og supper? Bønner er ihvertfald rigtig skønne sådan her :)

Elsebeth: Jeg var slet ikke klar over de kunne fryses! Så er det jo super nemt til en travl hverdag :) jeg må have fat i nogle sorte bønner også.

Den sultne studerende: Det er godt det ikke kun er mig der tager en (god) genvej :D

Tante sød: ej det lyder lækkert! Det skal da prøves :)

Anjoe: haha kun lidt ;) det er godt nok kaos uden internet eller tv. Men pyt, så når vi det mere. Åh ja det bliver så godt!

Anonym sagde ...

Ja, bare i fryseren med dem, jeg har altid et bredt udvalg, lige fra kikærter, hvide bønner, sorte bønner og hvad jeg ellers finder på. Fryseren er min ven - der opbevarer jeg også altid mine mandler, nødder og olieholdige frø som f.eks. solsikke, så undgår man, at de bliver harske.
Elsebeth

Send en kommentar