Jeg lagde hårdt ud med mit aller-yndlings kærnemælks franskbrød. Ingen nødder, kerner, groft mel eller andre mystiske ting tak! Det er helt som det skal være, hvidt brød når det er bedst :)
Kærnemælks franskbrød (2 jævnt store stk. i 30x10,5 cm form)
- 750 ml. kærnemælk
- 50 g gær
- 12g. salt
- 15g. sukker (jeg brugte rørsukker)
- 2 æg
- 2 spsk. olie/smeltet margarine
- ca. 1200 g. hvedemel
- kærnemælken lunes let og gæren udrøres heri.
- sukker, salt, æg, olie tilsættes og blandes godt.
- Tilsæt mel lidt efter lidt og undlad evt. at bruge det hele. tag det på gefühl.
- Sættes til hævning et lunt sted til det er hæves til dobbelt størrelse (ca. 1 times tid)
- Dejen æltes igennem, formes til 2 brød og lægges i 2 smurte brødforme.
- Efterhæver et lunt sted i 30 min.
- pensl evt. med kærnemælk og bag i ca. 35 min. ved 200g.
- lad køle af i ½ time før du fjerne brødet fra formen.
Mmm.. lunt nybagt franskbrød med smør :)
dagens sidste bageprojekt, var en omgang boller inspireret af Anja .
Gulerods, æble, spinat boller ca. 20 stk.
- 50g. gær
- 250g. groftrevet gulerod og æble
- 100g. frosset hakket spinat (ca. 4 "kugler")
- 2 spsk. olie
- 1 tsk. salt
- 1 tsk. sukker
- 2 dl. cheasy A38 (brugte kærnemælk, men creme fraich osv. kan sagtens bruges)
- 2 dl. kogende vand
- 145g. knækkede hvedekerner
- 2 dl. havregryn
- 2oog. groft mel (jeg brugte 1/3 rug, 1/3 graham og 1/3 sigtemel)
- ca. 600g. hvedemel.
- hæld kogende vand over hvedekernerne s de er godt dækkede og lad stå i ca. 1 time.
- Hæld det kogende vand over det frosne spinat.
- udrør gæren i spinatvandet.
- tilsæt olie, salt, sukker, gulerødder/æble, mælkeprodukt og de afdryppede hvedekerner.
- Tilsæt havregryn og mel. ælte ælte ælte... og ælt igen.
- Dejen er lidt klistret, men det er fint nok. sættes til hævning et lunt sted i 45-60min.
- dyp en grydeske i vand og skovl en god skefuld dej op på bagepapiret. prøv at gøre dejklatten lidt høj i det da den splatter lidt ud.
- Efterhæv bollerne i 20min. (uden klæde over, da de klistre)
- pensl evt. let med mælk/kærnemælk/vand og drys med f.eks. sesam og/eller solsikkekerner.
- bages ved 180 grader i 15-20 min.
Her er dagens bagerier :) Ville så gerne have bagt nogle fantastiske banan/chokolade muffins, men Daniel sagde at vi bestemt ikek har plads i fryseren!! ork.. Jeg sniger mig til at gøre det senere på ugen gør jeg!
14 kommentarer:
Hvor er det hyggeligt med en bagedag!
Kender godt problemet med pladsen i fryseren, men det er nu rart at kunne snige lidt forråd ned i den ;-)
De der boller måtte f.eks. gerne bo i min fryser! :-D
hehe ;) tror det er lige før jeg bliver nød til at smide boller efter folk for at få plads til alt brødet i fryseren. Har nu alle planer om at bage lidt bananmuffins senere på ugen :D de er gode at bestikke folk med
Hmm, hvor er han kedelig ham Daniel:)
Det franskbrød sser super lækkert ud. Det er lige gemt i min opslrift-mappe,for det kunne være lækkert med nykogt jordbærmarmelade en efterårsdag hvor man bar lige trænger:)
missmuffin: det vil smage så godt med nykogt jordbærmarmelade Mmmmm :) super go ide
og ja han er dum er kedelig når han siger sådan noget ;)
hej synes nu også det lyder dejlig med så nemme fransbrød men hvor meget gær :-)
UPS ;) 50 g. gær
Muf et lækkert franskbrød. Googlede efter brød med kærnemælk og fandt frem til dit. Jeg tilføjede 2 skeer blåbirkes i dejen også. Blev super godt. Tak for opskriften :-)
Mvh. Gaby
Gaby: dejligt at du kunne lide det :) det lyder spændende med det birkes, det er altid godt med lidt knas!
Skønt opskrift, de står og køler af nu - glæder mig til at smage, de dufter og ser ihvertfald skønne ud! :)
tanjamarie: jeg håbe det blev vellykket! :)
Hej Line.
Rigtig god opskrift. Jeg elsker at kombinere revet gulerod og æble i boller. Det gør dem så fyldige og så smager de skønt. Jeg har dog aldrig før prøvet at putte spinat i også. Så det skulle helt sikkert prøves. Derudover skiftede jeg sukkeret ud med honning, da det skulle være en lille smule sundere.
Bollerne blev rigtig gode, og jeg syntes, at de mættede mere. Fremover vil jeg dog gå tilbage til at lave mine boller kun med gulerod og æble. :)
Mvh. Malene
Kan man bage franskbrødet uden form ?
Malene: Dejligt med lidt fif :) det er jo smag og behag heldigvis. Det er dejligt at bagværk som regel kan tilpasses.
Anonym: uh det tør jeg ikke sige, da jeg ikke har prøvet det.
Send en kommentar