Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 6. februar 2012

And med vanille & appelsin samt citrusmarineret rødkålssalat

Selvom julen er long gone desværre, kan man jo godt spise lidt julerelateret mad :) Jeg elsker ihvertfald and og det er alt alt for sjældent at vi får det herhjemme. Det er altså mere end bare julemad og bør nydes hele året og specielt i alternative versioner.
Opskriften på and er inspireret af en jeg engang så i bladet "Mad & Venner" og som bare smager dejligt. Det er rigtig lækker vintermad her i kulden, men det ville også gøre sig rigtig godt på grillen. Jeg tror altså også snart at vi skal have gang i den grill igen :) Det er vel også lidt hyggeligt at stå i gud ved hvor mange minusgrader og grillekød (og skumfiduser) med vanter på.


Andelår med vanille, kanel og appelsin
2 andelår
Saften af 2 appelsiner
En hel vanillestang
en hel kanelstang, brækket i to
Friskkværnet peber

dag 1:
1. Skrap kornene ud af vanillestangen og smid dem i en pose sammen med appelsinsaft, den tomme vanillestang, kanelstang og friskkværnet peber.
2. Luk luften ud af posen og luk den helt tæt. Lad kødet marinere i køleskabet indtil næste dag.

dag 2:
1. Tag andelårene op af marinaden, rids skindsiden og læg den på en rist med skindsiden ned ad. Sørg for at der er en bradepande eller et fad under risten. Gem marinaden!
2. Sæt kødet i en 150 grader varm ovn og lad det stege i ca. 1 timer og 30 min.
3. Hæld den gemte marinade over kødet 2 gange undervejs.
4. Vend andelårene med skindsiden opad og steg til skindet er gyldent og sprødt. ca. 25-30 min.

Note: Der dufter helt fantisk når de er i ovnen. Sådan lidt sødt, varmt og krydret. Faktsik måske sådan lidt af kage, men jeg lover at det bestemt ikke smager af kage :) Andelårene bliver meget aromatiske og skal saltes godt.

Jeg synes altid at det er svært at finde på spændende salater, for salat er tit bare ikke særlig spændende! Der er alt for meget icebergsalat og kinakål (uf!) i verden og ikke nok lækre, inspirerende salater :) undtagen i blogland ;) Jeg er langt om længe ved at varme op over for kål i salat og jeg glæder mig til at prøve flere retter. Jeg er nemlig ikke så glad for rødkål og grønkål der er tilberedt, men i salater passer de mig rigtig godt. Tit kan de endda også købes til rimelige penge!


Citrusmarineret rødkålssalat med tranebær, græskarkerner og cashewnødder
1/2 stort rødkålshovede
Saften af 1 citron
Saften af 1 stor appelsin 
3 spsk olivenolie
2,5-3 tsk dijon sennep
4 tsk flydende honing (eller efter smag)
salt, peber
100 g tørrede tranebær
en stor håndfuld saltede, grofthakkede cashewnødder
en stor håndfuld saltede, ristede græskarkerner

1. Snit rødkålen så fint som muligt.
2. Bland appelsinsaft, citronsaft, olie, sennep, honning, salt og peber i en skål og smag til.
3. Vend marinaden og rødkålen sammen i stor skål sammen med de tørrede tranebær.
4. Lad salaten trække min et par timer.
5. Drys cashewnødder og græskarkerner over og server :)

Note: Super lækker frisk salat, der mætter rigtig godt :) Sennep gør at den ikke bliver for fersk. Det er vigtigt at den får tid til at marinere og den kan også sagtens laves aftenen før, men så vil jeg nok vente med at vende tranebærene i. Jeg vil tro at den også er rigtig god med feta smulret over før servering.

Og det bedste af det hele er at der er rester til i dag ;) Det er bare skønt på sådan en alt for kold og alt for træls mandag. Jeg tror at aftenen skal tilbringes under det varmeste tæppe med en god film og en chailatte (og kigge på rejser på netter, men shhhhh ;))

3 kommentarer:

Xenia sagde ...

Jeg bliver også hele tiden bedre og bedre til kål. Faktisk er spidskål en af mine favoritter nu, og ofte bruger jeg det i stedet for "klassisk" salat som fx iceberg. Det mætter meget mere og smager ikke så forskelligt igen :) Rødkålssalaten ser god ud! Jeg har kun prøvet rødkål rå én gang - der lavede jeg en salat med rødkål (duh!), appelsin og peanuts. Meget enkelt men meget lækkert :)

BRUUN by BRUUN sagde ...

Pudsigt - skal lave Confit de Canard til en veninde i aften ;-)

UHMM, det er en lækker version, du har gang i. Det er simpelthen for lækkert!

/Linda

Linebinevaskemaskine sagde ...

Xenia: Jeg er også ved at lære det med spidskål :) Rødkålssalaten er virkelig et hit herhjemme. Det er forholdsvis enkelt, billigt og mætter rigtig godt.

Linda: uf det lyder ikke tosset mmmm :) And er bare godt!

Send en kommentar