Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

søndag den 19. februar 2012

Grydebrød med Fuldkorns Vinjett & Evolo

Jeg har længe danset rundt om at skulle lave et af de berømte grydebrød og gemt opskrift efter opskrift fra mange forskellige steder. Sammentræffet mellem før-fødselsdag for mig i lørdags og at Amo var så fantastisk søde at sende mig nogle poser af deres nye meltyper der er udviklet til den passionerede hjemmebager :) Fælles for meltyperne er at de kræver lidt ekstra kærlighed, men tilgengæld giver dig det lækreste brød.

Jeg har i første omgang fået testet Evolo, der er en fuldkornsrugmel og Vinjett, der er en fuldkornshvedemel. Emballagen er da også noget så fin :)
 Jeg har et ret anstrengt forhold til almindelig rugmel der tit, ifølge mig ihvertfald, kan smage ret kedeligt og støvet i brød. Det gør dette bestemt ikke!Grydebrød med fuldkorns Vinjett & Evolo
5 gram gær
7 dl vand
2 tsk groft salt
1 1/2 tsk honning eller sirup
2 dl Evolo fuldkornsrugmel
2 dl Vinjett Fuldkornshvedemel
6 dl hvedemel (evt. Vinjett)

1. Opløs gæren i vandet og tilsæt derefter honning og salt under omrøring.
2. Rør fuldkornsrugmel og fuldkornshvedemel udi væsken.
3. Rør tilsidst hvedemel i dejen og et minutstid til at dejen er ensartet.
4. Du kan enten:
- Dæk skålen med film eller et viskestykke og lad den være ved stuetemperatur i 12 timer og folde dejen ind over sig selv et par gange med en dejskraber i skålen. Lad dejen hæve 2 timer mere ved stuetemperatur.
- Dæk skålen med film eller et viskestykke og lad den være ved stuetemperatur i 12 timer. Ca. halvvejs, måske før du går i seng, folder du dejen ind over sig selv et par gange med en dejskraber i skålen og lader den hæve resten af tiden ved stuetemperatur mens du sover.
- Du kan også lade den hæve 24 timer tildækket i køleskabet, folde dejen ind over sig selv et par gange med en dejskraber i skålen og lad den hæve yderligere 2 timer ved sturtemperatur.
5. Sæt din støbejernsgryde på en bageplade i ovnen, tænd ovnen på 250 grager og lad gryden med låg på varme op sammen med ovnen. Når ovnen er varm skal den lige stå et kvarter ekstra, så gryden også er varm.
Jeg brugte min ovale, midnight blue Le Creuset støbejernsgryde med metalknob :) vær opmærksom på varmen hvis du har en af de sorte plastikknobber, da de vist kan smelte!
6. Skyld dig at skrabe dejen i den møgvarme gryde, sætte låg på og bag brødet i 30 min.
7. Skru ned til 230, tag låget af og bag brødet færdigt i yderligere 15 min :)

Note: Nogen kalder den type brød verdens bedste brød og jeg er vist temmelig tilbøjelig til at kunne give dem ret! Minimal indsats, ingen dejfingre og utrolig saftigt, let sejt brød med struktur og lækker knasende skorpe.
De to nye meltyper var med til at give brødet en meget dyb aromatisk, krydret og let maltet smag der virkelig synger sammen med iskoldt smør ;) Jeg er virkelig begejstret over dem og glæder mig til at afprøve dem i flere opskrifter.
Brødet smager også skønt dagen efter, selv om skorpen selvfølgelig ikke er så sprød som på selve dagen :)9 kommentarer:

Ulrik sagde ...

Nej, hvor ser det godt ud. Hvordan er de nye amo meltyper? Hvor meget væske absorberer de? Hvor fugtig er din dej? Som tyk havregrød? Undskyld de mange spørgsmål :). Hvis du kan lide maltamagen vil jeg anbefale dig at prøve at erstatte honning med bygmalt sirup. Det giver en fantastisk dyb og kompleks smag.
Mvh
Ulrik
http://spisekammer.blogspot.com

Linebinevaskemaskine sagde ...

De er smager virkelig godt og jeg tror at specielt langtidshævning går virkelig godt sammen med dem :) De absorbere en del lige i starten når du røre dejen sammen , men faktisk ikke så frygteligt meget når dejen hæver. Dejen var lidt ala alt alt for tyk, lidt tør og meget sej havregrød ;) Den bliver så ret "lang", klistret og elastisk efter hævning.
Jeg var fakttisk rigtig tæt på at bruge maltsirup istedet, men blev enig med mig selvom at det nok var bedst med honning første gang, så jeg bedre kunne vurdere smagen :) næste gang skal det helt klart i!

anse sagde ...

det ser godt nok lækkert, og sprødt ud- på den gode måde!

The Joy of coffee sagde ...

Lige den grove version af grydebrød som jeg har ledt efter. Jeg synes nemlig at det kan blive lidt for "hvidt" bare med hvedemel som jeg tidligere har anvendt. Tak for det :-)

Signe Kristensen sagde ...

Det ser godt nok skønt ud, skal helt sikkert prøves :-)

Ulrik sagde ...

Hej igen :)
jeg har lige et ekstra spørgsmål. Hvor meget protein er der i hvedemelet og ved du noget om hvor langt de er fra almindelig handel?
m.v.h.
Ulrik
http://spisekammer.blogspot.com/

Linebinevaskemaskine sagde ...

Anse: det kan du også tro det er :)

the joy: Det er nemlig godt med lidt groft :) jeg mener at have læst et sted at fordelingen mellem fint mel og groft mel kan tåle at være til 60/40 for at få en et groft brød, med en god krumme.

Signe: Det synes jeg bestemt du skal :D

Ulrik: Jeg mener bestemt at det er 12% :) jeg har set det i Bilka og det er vist også kommet i Super Best nu her.

Spisekammeret - Ulrik sagde ...

Tusind tak for svaret. Jeg vil holde øje med om jeg kan finde melet. Har en Super Best lige i nærheden.
Hvis du har lyst til inspiration til et hvedebrød med malt har jeg lige lavet et indlæg omkring det.
http://spisekammer.blogspot.com/2012/02/normal-0-21-false-false-false.html
m.v.h.
Ulrik

Anonym sagde ...

Hej - hvordan bærer du dig ad med at få fat i alle de test- pakker mm. Som eg så tit har set dig få??

Send en kommentar