Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 4. oktober 2010

Hjemmelavet vanilla paste & Jordskokkesuppe med baconmüsli

For en månedtid siden fik jeg en ide med at prøve at lave mit eget vanilla paste, nu har jeg jo lavet mit egen vanille ekstrakt og den er jeg bare så glad for :) Jeg har ikke rigtig kunne finde så meget om det på nettet, så det var lidt på forsøgsbasis, men det blev ret godt.
Vanilla paste
Jeg brugte 2 "tomme" flækkede vanillestænger og 2½ "fyldte" flækkede vanillestænger skåret i stykker på 1 cm. nip gerne de hårde ender af.

Puttes i et lille tætslutende glas og overhældes med vodka så det lige dækker et par milimeter over stængerne. Lad det så stå mørkt i 1 måneds tid. ryst det rundt et par gane om ugen. Jeg havde ret svært ved at lade være med at kigge på det den første uge, men derefter glemte jeg det lidt :) det bliver mindre og mindre spritet at lugte til efterhånden som det får lov til at trække. vanillestængerne bliver også tykke og møre at vodkaen

For nylig smed jeg meget meget få penge efter den her lille skat :) en minihakker fra OBH nordica, så jeg også kan lave lækker pesto igen.

I dag havde jeg så tid til at kigge lidt nærmere på mit lille eksperiment igen. Det hele blev skrabet ned i minihakkeren, fik 2 små tsk vodka oven i og så ellers en meget grundig tur i hakkeren med nedskrabning engang imellem.

Når den er ensartet kan den hældes på glas igennen og stilles et mørkt sted 14 dage til en måned for lige at trække det sidste :) voila, i modsætningen til vanilleekstrak er der vanille korn her i. Dog vil jeg nok ikke bruge det i helt hvide ting som vanille is osv ;) Man skal ihvertfald ikke smide de tomme vanillestænger væk!

Jordskokker er en ret ny rodfrugt for mig og jeg har faktisk kun fået den som færdiglavet suppe engang mig og Bitten shoppede i Bilka. Og hvad der smager godt færdiglavet kan næsten kun smage fantastisk hjemmelavet. Det er ikke helt skidt at det er blevet efterår, så er det nemlig tid til cremede supper, chili con carne, gryderetter og varm kakao under et lunt tæppe :) Jeg elsker at krybe sammen med i sofahjørnet med min yndlingstæppe, en kop varm chai latte eller kakao og en god krimi mens der rusker udenfor. Hvem der dog bare havde efterårsferie! Jeg må nøjes med supperne og i Spis bedre!'s oktober nummer lod jeg mig inspirere af deres jordskokkesuppe og fandt lidt på mit eget topping ;).

Jordskokkesuppe med bacon müsli (4 personer)
  • 5 forårsløg, rensede
  • 6 alm. kartofler, skrællede
  • 500 g. jordskokker, skrællede (tror jeg brugte 750 g. uskrællede)
  • ½ tsk tørret timian
  • 1½ l. hønsebouillon
  • 2,5 dl kaffefløde
  • salt & friskkværnet peber
  1. Skær kartofler, jordskokker og forårsløg i mindre stykker og kog dem møre i hønsebouillonen sammen emd timian i 15-20 min.
  2. Blend suppen (pas på hvis du bruger en alm blender, det kan godt være eksplosivt), tilsæt fløden og kog op i 1-2 min. smag til med salt og peber.
Baconmüsli
  • 200 g. bacon i tern
  • en god håndfuld grofthakkede hasselnødder
  • 1 spsk havregryn.
  1. Steg bacon næsten færdig på panden og kasser det meste af fedtstoffet.
  2. Tilsæt de hakekde nødder og havregryn, og rist sammen med bacon et par minutter ved middel-høj varme.
Server den meget varme suppe med bacon müsli i midten, groft brød til og fryd dig :)
Note: fantastisk cremet suppe der for det meste passer sig selv og er hurtig og nem at lave. Jeg ved ikke om behøver at skrælle jorsskokkerne eller om man bare kan vaske dem godt? anyway, så tror jeg at den her suppe bliver gentagte mange gange her i den kolde tid :) specielt med baconmüsli på. jordskokker, bacon og nødder smager fantatiske sammen og næste gang tror jeg at jeg smider en skefuld solsikkekerne i også!

Det er grumt at gå i skole lige nu. jeg skal til eksamen på torsdag, kun en måned efter vi startede. På den måned har jeg lært en ny gruppe og nogle fysioterapeutstuderende at kende, været på virksomhedsbesøg tre gang inkl formidling, været i zoo for at reklamere for uddannelsen, brugt en hel dag på at lære de nye på uddannelsen at kende og ha' det sjovt, skrevet en rapport + synopsis, haft undervisning de flese dage til kl 15-16 og arbejdet to job! jeg trænger til sommerferie igen ;) fra den 11. får jeg en pause fra skolebænken og skal i praktik i hjørring i 2 mdr. Det bliver rart med lidt afveksling, men også lidt skræmmende.. Det er den sidste praktik i uddannelsen, så skal vi skrive vores bachelor og til juli er jeg færdig! voksen og på egne ben! godt der er lidt tid endnu :) første skridt er bare at bestå torsdag, så er der bare to tilbage.. to! på resten af uddannelsen :)

8 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Meget spændende med vanilleeksperimentet - lyder godt :-)

Og den suppe ser bare lækker ud - jeg må snart have jordskokkesuppe igen!

Krydser fingre for eksamenslykke!

Linebinevaskemaskine sagde ...

jeg skal lige finde på et eller andet at bruge det til ;)
Jordskokkesuppe er fantastisk og nemt.. specielt med det müsli! jeg har brug for alt den eksamenlykke jeg kan få :)

Janne B.T. sagde ...

Åh hvor ser det skønt ud! Jeg ved, at hvis man bruger jordskokker til ovnbagte rodfrugter, så behøver man ikke skrælle dem - Kun vaske og skrubbe dem. Jeg ved ikke, om det samme gælder, når det er suppe!

Men jeg ville få stress, hvis jeg havde din hverdag pt!

Linebinevaskemaskine sagde ...

hmm det må næsten kunne lade sig gøre bare at skrubbe dem så :) de er nogle små sataner at skrælle. Jordskokkesuppe smager SÅ godt!
Jeg er også lidt ved at dø af stress, men de tager jeg stille og roligt ;)

A + K = ♥ sagde ...

Jeg får helt lyst til at lave suppen, men har faktisk aldrig smagt jordskokker? Kunne være det skulle prøves :D

Ser hvertfald godt ud.

- Anne

Linebinevaskemaskine sagde ...

Anne: den er meget mild og vremet i smagen :) super lækker med bacobmüsli og brød til. og så er det nemt ;)

Anne Lotte sagde ...

Er der ingen bismag tilbage fra vodkaen?

Linebinevaskemaskine sagde ...

Anne lotte: Det synes jeg ikke i de små mængder det bruges i :)

Send en kommentar