Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

onsdag den 18. juli 2012

Pavlova med rabarber-flødecreme, jordbær & druer

pavlova, pavlova med jordbær, pavlova med bær, pavlova med rabarber


Idag bliver min kære morfar 80 år og der blev derfor holdt gilde i min mormor og morfars kolonihave :) Jeg blev spurgt om jeg ville stå for dessert og da jeg kom derud 5 timer efter endt nattevagt blev det nødt til at være nemt. Både nemt og lækkert altså ;) og det er en pavlova jo i den grad! I hvertfald i forhold til at arbejdet kan fordeles over flere dage. Både bunden og kompotten kan sagtens laves dagen før. Bunden skal bare på serveringsfad og dækkes med et rent viskestykker ind til dagen efter.
Rabarberne i cremen er faktsik endda fra deres kolonihave :)

Pavlova med rabarbercreme, jordbær & druer 8-10 pers.

9 æggehvider (3 dl)
2 1/2 tsk klar eddike
430 g sukker
1 1/2 spsk maizena (majsstivelse)

1. Pisk æggehviderne skummende sammen med eddike i en helt ren skål.
2. Tilsæt sukkeret en spiseske ad gange under piskning til alt sukkeret er brugt. Du skulle gerne have en sej marengs.
3. Vend maizena i marengsen.
4. Tegn en rektangel på et ark bagepapir og vend det om. Pudder overfladen med lidt maizena.
5. Fordel marengsen inden for rektanglen og lav nogle fine, høje kanter. Den skal være ca.  5-6 cm høj
6. bages ved 130 grader i 55-60 min.

Rabarber-flødecreme
500 g rabarber, snittet i små stykker
1 vaniljestang
100 g sukker
Saften af 1/2 citron
1 blad husblas
100 g flødeost naturel
3-4 spsk flormelis
4,5 dl piskefløde

1. Kom rabarberne i en gryde sammen med vaniljekorn+stang, sukker og citronsaft.
2. Kog op og lad det simre ind til det er så mørt som du gerne vil have det. Jeg lod mit simre til en ret tyk grød og fiskede derefter vaniljestangen op.
3. Opbløs husblas i koldt vand i 5 min, klem for vand og rør det ud i den varme kompot.
4. Lad kompotten blive helt kold.
5. Pisk flødeosten sammen med flormelis og rør derefter rabarberkompotten i.
6. Pisk fløden til en lidt fast skum og vend det i rabarbercremen.
7. Fordel cremen over den kolde marengsbund.

1 bakke jordbær
1/2 bakke stenfrie vindruer
70 g mørk chokolade

1. skyl, nip og halver bærene og fordel dem over cremen
2. Skyl og halver druerne. Fordel dem over cremen.
3. Put chokoladen i en sprøjtepose og smelt forsigtig chokoladen i mikroovnen. evt. ved middel styrke (jeg taler p.t. af erfaring og er en brandvabel på fingeren rigere).
4. Klip en lillebitte smule af sprøjteposens spids af og pynt desserten med chokoladen.
5. Server straks.

Note: Det er en dessert der rammer rimelig bredt og langt de fleste kan lide den. Den er faktisk rimelig let i strukturen og derfor rygere der også mere end man lige umiddelbart skulle tro. Jeg bagte ihvertfald 2 til ca. 20 pers og de forsvandt som dug for solen. Helt pist! men det smager også skønt og kan laves med det man kan lide eller det der nu lige er i sæson.

pavlova, pavlova med jordbær, pavlova med bær, pavlova med rabarber

Min dag startede faktsik meget godt. Jeg havde gennemført min første nattevagt (ever!), fik sovet et par timer og pakket kagegrej til fødselsdagen. På vej til fødselsdagen, hvor der er 4-5 km max, lyder der så et klonk mod asfalten og vi bliver nødt til at holde ind til siden. Vi har så åbentbart tabt noget generatorhalløj og kan ikke komme videre! Øv med en itugået bil :( heldigvis har jeg lånt mine forældres ind til i morgen tidlig så jeg kunne komme på arbejde igen. og oven i det smeltede spøjteposen for mig i min mormor og morfars mikroovn ved under et minut! Jeg havde selvfølgelig ikke set det og jagede fingrene i det da jeg tog den ud. Nu har jeg en stur stur brandvabel! Godt jeg var forberedt og havde ekstra med af både sprøjtepose og chokolade ;)

11 kommentarer:

Pernille sagde ...

Nøj hvor er den fin :) Tillykke med morfar! han må da have elsket dig for denne lækkerbisken!

Det er ellers fint.. jeg står op og er klar til arbejde når du går i seng.. No wonder vi ikke ser så meget til hinanden...

Linebinevaskemaskine sagde ...

Tak søde Pernille :) åh han var simpelthen så glad for dem! Han elsker den slags. Hehe ja jeg har fra fra 12 timers nat her om 2 timer ;) godt det snart holder op igen, så vi kan ses.

Marian N. Larsen sagde ...

jeg er pjattet med pavlova! Det smager himmelsk, er let at lave og ligner en dessert til en million! Din er ekstra flot!

Tante Sød..og den sure øko-citron... sagde ...

smuk smuk smuk som altid, når du laver noget!

Anne sagde ...

Mmmh hvor ser den bare god ud! :)
Pavlova er bare altid et hit! :D

Camilla sagde ...

Hvor er den smuk, og hvor ser den bare appetitlig ud! Desværre er husbonden ikke til marengs i nogle afskygninger, så jeg må vente til jeg får nogle gæster med at lave en :o)

Linebinevaskemaskine sagde ...

Marian: lige præcis! den vinder hver gang :) åhr tak!

Tante Sød: åh der boostede du lige min selvtillid :) tak skal du have!

Anne: taaak :D det er den nemlig!

Camilla: Den var også super lækker og blev totalt udryddet! hvad er han da for en?! Jeg er sikker på at cupcakemafiaen godt vil melde sig til pavlovaspisning ;)

Anonym sagde ...

Hej! Din opskrift ser så lækker ud, at jeg har kastet mig ud i det til nogle gæster i morgen. Her til aften har jeg bagt bunden, men jeg er i tvivl om, om den er i orden (har aldrig lavet Pavlova før). Den er sprød uden på og lidt sej inden i.... Er det rigtig eller skal den være sprød hele vejen igennem? Vh Pernille

Linebinevaskemaskine sagde ...

Pernille: En pavlova skal være sprød uden på og sej inden i - så du har ramt helt rigtigt :) Rigtig god fornøjelse! Husk at den skal "samles" lige inde servering :)

Jette sagde ...

Kan man røre hele cremen sammen fx om eftermiddagen, så den bare skal på pavlovaen om aftenen inden servering ( så kunne man være fri for at piske osv når gæsterne er der) 😄
Den skal afprøves i næste weekend -glæder mig, for den ser mega lækker ud 😃

Unknown sagde ...

Hej
Jeg har før lavet din dejlige dessert, men kompotten og flødeskummet vendte jeg først sammen lige inden servering og det gik ikke så godt, kan det skyldes husblas? Kan jeg lave kompotten inden og vende flødeskummen i med det sammen og så gemme det til lige inden servering? Da det er noget nemmere at forberede det hele så jeg bare lige skal ligge det hele på inden servering.
Mvh Christina

Send en kommentar