Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

søndag den 12. august 2012

Asiatisk kyllingespyd med lun peanutsauce & sur-sød gulerødder

Jeg har været så heldig at få lov til at anmelde den fine, fine kogebog Annemad med mere - små retter fra hele verden af Anne Hjernøe i samarbejde med Politikkens Forlag.
Jeg kan generelt rigtig godt lide den tilgang Anne har til madlavning og ser også rigtig gerne hendes programmer. Hun er nede på jorden, men laver samtidig smuk og enkel mad de fleste kan forholde sig til. Hun behandler de gode råvarer med respekt og laver ofte små, indbydende og knap så bastante retter.


Bogen er inddelt i kapitler med bl.a. det nordiske, spanske, latinamerikanske og italienske køkken. Og New Yorker køkkenet ej at forglemme! Retterne er oftest ikke for bastante og varierer lige fra agerhøne til gazpacho (love!), saltkartofler, fritterede østers, orange-fudge, NY burger og lækre salater.

Som kogebogsentusiast varmer det mit hjerte, at bogen er fuld af de smukkeste, stemningsfulde billeder der virkelig inspirerer til at lave noget af alt det lækre mad. Selv det jeg normalt ikke selv så meget er til. Bogen er utrolig indbydende og inddrager dig i Annes kulinariske rejse verden rundt. De små personlige fortællinger og oplevelser kombineret med de flotte billeder, gør at det er en bog jeg kigger i igen og igen. Både til hverdags- og gæstemad.

Bogen spænder bredt og rummer alt fra hovedmåltider til konfekt og kolde, eksotiske drikke.

Det er faktisk endda lige før at Anne har overbevist mig om at skulle prøve friterede østers med tatarsauce :) det ser noget så lækkert ud!
Bogen er helt klart noget for dig hvis du inspireret af det visuelle, har eventyrlystne og nysgerrige smagsløg, holder af enkle retter med gode råvarer. Nogle af retterne kan godt virke lidt fancy ved første øjekast, men jeg ser det som en mulighed for at lade sig inspirere og skabe sin egen version. 

kyllingespyd, satay, kylling, grillspyd, peanutdip, pranutsauce, sataysauce, sataykylling
Jeg faldt bl.a. over en opskift på kyllingespyd med peanutsauce, som jeg gjorde lidt til min egen. Desværre havde jeg kun gulerødder af grønt til, men pyt. Det smagte skønt :)

Asiatiske kyllingespyd 3-4 pers

Marinade
saft og skal af 1 lime
3 spsk sød chilisauce
1 1/2 spsk soya
1 spsk mørk sesam olie
1/2-1 tsk revet ingefær
2 fed revet hvidløg
1 spsk creamy peanutbutter

300-400 g kyllingebryst i store tern

1. Rør alle ingredienser undtagen kylling sammen til en ensartet masse.
2. Hæld marinaden i en frostpose sammen med kyllingetern og fordel det hele rigtig gode. Lad stå min et par timer.
3. Put 4 store træspyd i vand i 1 times tid og sæt derefter de marinerede kyllingetern på spydene.
4. Tilbered kyllingespydene på grill, grillpande eller almindelig pande. Vend dem ofte så de ikke brænder på.


Lun peanutsauce
2 forårsløg, hakket fint
lidt olie
2 stængler citrongræs
8 limeblade
3 spsk fish sauce
1 dl peanutbutter, smooth
3-4 spsk sød chilisauce
1 ds kokosmælk, 400 ml
1 spsk lydt rørsukker
saften af 1/2-1 lime
evt. et skvæt skummetmælk

1. Skær top og bund af citrongræs og pil de 2 yderste blade af. Varm olien i en gryde og steg forårsløg ind til de er bløde og klare, sammen med limeblade og citrongræs.
2. Tilsæt fish sauce og lad det stege videre i 1 minuts tid.
3. Rør peanutbutter og chilisauce så massen er ensartet
4. Rør nu det meste af kokosmælken i, men hold gerne lidt af det helt tynde "mælk" tilbage til at justere konsistensen med.
5. Tilsæt rørsukkeret og lad saucen småkoge i 5 minutter. Saucen tykner langsomt. Smag godt til med limesaft og tilsæt evt. mere kokosmælk. Serveres varm.

Note: Ifølge Anne Hjernøe kan den laves i forvejen, nedkøles og opvarmes igen før servering. Hvis den begynder at skille skal der tilsættes et godt skvæt skummetmælk under omrøring.

Sursød gulerodssalat
3 spsk hyldeblomst eddike, købt eller hjemmelavet
1 spsk stikkelsbærsirup (eller anden lækker frugtsirup)
3-4 store gulerødder
evt. lidt fintsnittet spidskål/hvidkål, men jeg havde intet

1. Rør eddike og sirup sammen.
2. Skræl gukerødderne og lav dem til lange strimler. Jeg ville egentlig have brugt min grove julienneskræller, men den er desværre vist gået tabt :(! ih!
3. Vend det hele godt sammen 20 min før servering.

Note: Forholdvis enkel ret hvor meget kan laves på forhånd. Peanutsaucen binder det hele rigtig godt sammen og har en rigtig lækker dybte i smagen pga af limebladene, citrongræd og limesaft. Det er vigtigt at det ikke bliver for kvalmt og at der serveres noget syrligt, friskt og sprødt dertil :)

3 kommentarer:

Louise sagde ...

Øj! Den laks med sesamlåg.. jeg savler

Linebinevaskemaskine sagde ...

Den tror jeg bestemt også jeg kommer tl at lave ;) den lyder bare så lækker

Ida sagde ...

Asiatisk+kylling+peanutbutter=foodlove!

Send en kommentar