Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

torsdag den 7. januar 2010

Rugbrød :)

Det der sne må godt gå sin vej nu! Nu har det gjort opmærksom nok på sig selv og gjort det umuligt nok at komme uden for sin egen dør. Jeg kæmpede mig ned til vores lille købmand og føj hvor var det koldt og hårdt. Der var slet ikke blevet ryddet noget sne, så jeg gik flere gange i sne til over knæet.


Selvfølgelig var jeg nød til at tage mit kamera med :) Noget siger mig at scooteren ikke lige kommer ud og køre forløbig.Underboens have, eller det der er tilbage af den :)
Det var faktisk overraskende mange varer på hylderne nede i Spar, så jeg fik måske købt lidt mere end nødvendigt. Så fik jeg da også købt det glas tahin jeg skal bruge noget af i nærmeste fremtid.
Jeg var stødt på på en ret nem rugbrødsopskrift lige her! Jeg er ikke så god til rugbrød, så hjemmelavet er helt klart noget der kan hjælpe til med at jeg får det spist :) Jeg har endnu ikke fået mod på et ægte surdejs rugbrød, men det kommer! opskriften er som jeg lavede den.
Hj. Rugbrød:
 • 2½ dl kærnemælk
 • 2½ dl vand, varmt
 • 25 g. gær
 • 1 tsk honning
 • 1 lille spsk salt
 • 100 g. 5-kornsblanding (eller knækkede/skårne rugkerner)
 • 80 g. kerner/frø (Jeg brugte 50 g. solsikke, 20 g. sesam, 10 g. birkes, næste gang vil jeg prøve hørfrø og græskarkerner)
 • 200 g. rugmel (jeg brugte halvt groft/halvt fint)
 • 225 g. hvedemel.
 1. Hæld kærnemælken i en skål og tilsæt det varme vand. Når alt vandet er hældt i skal væsken være "lillefingervarm".
 2. Udrør gæren i væsken og tilsæt herefter honning, salt, 5-korns blanding, kerner/frø, rugmel og hvedemel.
 3. Rør dejen rigtig godt igennem og lad den hæve 1 time i skålen.
 4. Hæld dejen i en smurt brødform, glat overfladen med en dejskraber og vand og prik helt i bund med en gaffel.
 5. Lad brødet hæve igen i 45 min. og drys evt. med sesam, birkes eller andre frø/kerner.
 6. Bages ved 200 grader i 50-55 min.
Ved siden af det færdigbagte rugbrød kan i se de mislykkedes, åndsvage blåbærmuffins! øvøvøv.. Jeg ved slet ikke hvad der gik galt for dem, men det var en ny opskrift. De smager mærkelig, hævede mærkeligt og blev bagt mærkeligt..hm.. alle de gode blåbær, spildt! Det er altid noget at det franskbrød jeg bagte blev godt :)
Planer om en charterrejse her i Januar er forresten blevet aflyst, da Daniel har tilkalde vagt på sygehuset og ikke må være mere end 2 timers transport væk. I stedet har vi snakket om måske at køre til Hamborg, hvor ingen af os har været før. Bare en forlænget weekend :) er der nogen af jer der har erfaringer mht. hotel, seværdigheder og aller vigtigst shopping??

Tilsidst vil jeg lige sige: "yay!" jeg har 30 faste læser på min lille blog :) det er bare så dejligt (og utroligt) at i har lyst til at følge med. Jeg værdsætter alle mine læsere, faste som "anonyme" og alle de kommentare jeg får.

7 kommentarer:

Piskeriset sagde ...

Er du vimmer med sne! Det ligner den snestorm, der var her i omegnen for tre år siden! De mængder har vi slet ikke herovre :-)

Godt nok træls med blåbærrene - men det gode er, at så bliver du simpelthen nødt til at bage nogle nye igen, og da det er hyggeligt at bage, så er det jo ikke så skidt igen :-)

Linebinevaskemaskine sagde ...

Det er sne over alt, meeen nok er ved at være nok :) Jeg står af når mine busser ikke kommer længere.

Jamen jeg skal op på muffin-hesten igen :) jeg har lokket forældrene på besøg søndag, så jeg bliver nød til at bage der ;)

Tina Liel sagde ...

Tillykke med de 30 læsere - det er vidunderligt og dejligt når man ser læserskaren vokse. Rugbrødet ser lækkert ud! Øv med de muffins. Billederne er utrolige - ligner undtagelsestilstand!!!!!!! KNUS

Hanne K's verden sagde ...

Måske jeg skulle prøve det rugbrød. Jeg har i lang tid bagt med surdej hver 14. dag... men da jeg bagte i lørdags, så var der et dyr eller noget i mine rugkerner. Klamt, klamt, klamt! - så det væltede ud med mug... og surdejen var ødelagt.
Men jeg tror nu, at jeg bare må igang med at lave en ny surdej i morgen og så bage i weekenden.
Jeg kan lægge det op på min blog efterfølgende, så kan du hoppe ud i et surdejsprojekt efterfølgende:o)
Jeg håber, at du også kan lide lange kommentarer for jeg blaprer da bare derudaf i dag;o)
Knus Hanne

Linebinevaskemaskine sagde ...

Tina: der er bare sne overalt, så det er rigtig smukt men virkelig upraktisk hehe.

Hanne: ej øv med din surdej :( Glæder mig til at prøve krafter med et "ægte" rugbrød :) jeg vil se frem til din opskrift. haha elsker kommentare og specielt de lange, så du slår dig bare løs ;)

Anonym sagde ...

Kære Line.
Jeg bor i Argentina, og savner utroligt meget hjemmelavet rugbrød. Så jeg er rigtig glad for, at jeg er faldet over din opskrift. Jeg har dog et par spørgssmål, da jeg ikke er sikker på, at jeg kan skaffe alle ingredientserne:
Kan jeg bytte rugmelet ud med noget andet, og stadig hive et RUGbrød ud af ovnen bagefter? Bedste hilsener, Benjamin

Linebinevaskemaskine sagde ...

Hej Benjamin :)
bumbum det er en svær en. Jeg har en opskrift liggende på på et der hedder et hverdagsbrød med grahamsmel og masser af kerner i jeg kan sende dig hvis det er. Jeg tror desværre ikke det bliver helt det samme uden rug :)
hilsen Line

Send en kommentar