Jeg elsker jul og har altid været lidt fascineret af de der oldgamle julekager med tørret frugt. Der er rigtig mange opskrifter, meninger og fremgangsmåder, så da Klidmoster bagte en julekage med udførlige instruktioner bed jeg på. Det var ikke så farligt lige pludselig og med alle ingredienser på lager gik ret stærkt.
Jeg gik ud fra hendes opskrift, men fik tømt lidt ud i lageret af tørret frugt.
Christmas cake
Fyld:
100 g rosiner
100 g tørrede tranebær
70 g kandiseret appelsinskal, i tern
70 g. tørret papaya, i tern
70 g. stenfri dadler, i tern
70 g. tørrede figner, i tern
65 g. mandler, grofthakkede
3 spsk mel
1. Spænd et stykke bagepair ud over bunden af en 19 cm springform. Smør siderne med smør og dæk med med to strimler bagepapir der er ca. 5 sm højere end formen.
2. Bland alle ingredienser til fylder og brug hænderne til at fordele mel rigtig godt. Alle de enkelte stykker skal være dækkede og ikke hænge sammen.
1. Spænd et stykke bagepair ud over bunden af en 19 cm springform. Smør siderne med smør og dæk med med to strimler bagepapir der er ca. 5 sm højere end formen.
2. Bland alle ingredienser til fylder og brug hænderne til at fordele mel rigtig godt. Alle de enkelte stykker skal være dækkede og ikke hænge sammen.
dej:
160 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk bagepulver
1 knsp stødt muskat
1/2 tsk stødt kanel
1/2 tsk stødt nellike
1/2 stødt allehånde
1/2 tsk fint salt
125 g blødt smør
125 g mørk muscovadosukke
kornene af 1 vaniljestang
1 spsk honning
70 g syltede kirsebær
2 æg
1/2 spsk eddike
1/2 dl mørk rom (Captain Morgan jamaica)
1/4 dl Marsala vin (kan købes i bl.a. Bilka ved portvin mm)
+
1/2 dl rom
1/4 dl marsala vin
1. Sigt mel, bagepulver og krydderier sammen i en skål og tilsæt salt.
2. Pisk smør, muscovado og vaniljekorn blødt og cremet.
3. Pisk æggene i et ad gangen. pisk godt imellem hvert æg og rør kirsebærene, eddike samt honning i.
4. Rør med håndkraft skiftevis melblanidnge og de tørrede frugter i.
5. Rør eddike i dejen.
6. Rør lidt efter lidt rom og marsala ind i den tunge dej.
7. Fyld dejen i den klargjorte form og udjævn overfladen så dejen er en lille smule lavere i midten. bare lidt.+
1/2 dl rom
1/4 dl marsala vin
1. Sigt mel, bagepulver og krydderier sammen i en skål og tilsæt salt.
2. Pisk smør, muscovado og vaniljekorn blødt og cremet.
3. Pisk æggene i et ad gangen. pisk godt imellem hvert æg og rør kirsebærene, eddike samt honning i.
4. Rør med håndkraft skiftevis melblanidnge og de tørrede frugter i.
5. Rør eddike i dejen.
6. Rør lidt efter lidt rom og marsala ind i den tunge dej.
8. Mål et stykke staniol af der kan nå rundt om formen og fold det en enkelt gang på langs. Vikel det rundt om formen og fastgør det.
9. Bag kagen ved 140 grader i 2 1/2 til 3 timer. Min var færdig efter 2 1/2 time!
10. lad kagen køle helt af, gerne natten over. Prik rigtig rigtig mange huller med em kødnål og hæld lidt efter lidt rom og marsala over kagen med en lille ske eller pipette.
- jeg placerede min kage på en tallerken, gav den en enkelt omgang husholdningsfilm og satte derefter det hele ind i en af ikeas poser med genluk. Derefter blev den smidt i køleskabet.
- Hver søndag ind til jul bliver den "fodret" med en blanding af 1/4 dl rom og 1/4 dl marsala. Første gang var det nødvendigt at prikke lidt flere huller. Kagen blev bagt omkring 20 oktober, så den får lov til at stå omkring 2 måneder i en sprutrus. Den dufter utrolig godt og jeg er meget spændt!
Du kan lige nå det endnu ;)
Mig og Daniel har allerede pakket de første par flytterkasser og i betragtningen af at vores kommende hjem endnu er en bunke jord - ja så er det måske lidt småtosset. Jeg kan bare godt lide at have tingene i orden og vi har godt nok nfået skrabt meget til os i de år vi har boet sammen. Det det er blevet pakket er selvfølgelig bøger jeg ved at jeg ingenlunde får læst inden, nips osv.
Så er der mindre at pakke ned til den tid og forhåbentlig mere rum og plads i hverdagen, så det ikke roder så nemt.
Nu til noget helt andet og knap så hyggeligt! Nemlig problemstillingen madbloggere vs. findeopskrifter. Der er efterhånden mange andre kyndige madbloggere der har skrevet om sagen, så jeg vil nøjes med at linke denne gang. De andre beskriver det rigtig godt! Så hvad enten du er madblogger eller bare holder af opskrifter synes jeg du lige bør kigge på de andres indlæg - stof til eftertanke! og jeg har meldt mig ud med noget besvær!
Madbevægelsen
Støt kampen for original indhold - sig nej til findeopskrifter.dk
Klidmoster
Bloglandslandevejsrøvere der griner hele vejen ned i banken
Grydeskeen
Findeopskrifter.dk - millionomsætning på bloggeres indhold uden at lave noget selv
Heidis Verden
Hvorfor du som blogger bør sige nej til at være med på finde opskrifter!
Jeg er faktisk selv blevet fedtet lidt ind i det hele også. Jeg skrev nemlig til dem om at fjerne min blog fra deres side og fik svar tilbage, at jeg ikke var registreret der og fik svaret "Du har tydligen inte registrerat dig hos oss, så din blogg finns inte på våran sida." ja goddaw do! så er det godt klaret at jeg ligger nr 13 på deres liste derinde. Efter yderligere korrespondance har jeg nu fået mail om at jeg vil blive fjerne fra siden inden for 24 timer.
Skønt! jeg har nemlig intet ønske om at de skal nappe min trafik fra google fra mig og derudover få folk til at se en dum reklame film for at få lov til at se mine opskrifter. Jeg siger nej tak til findeopskrifter.dk!!
11 kommentarer:
Ej det var da vildt!
Jeg tror da vidst også liiiige jeg skal igang med at melde det fra! Puha.
Hej
Jeg har også problemer med at blive afmeldt finde opskrifter.dk
Jeg har nu prøvet af to gange :-( øv øv siger jeg bare!
Men den der kage må jeg prøve!
Liker både kagen, og kommentaren om FO :-)
Godt du trængte igennem til dem!
What... Vi fik nøglen igår og jeg har endnu ikke pakket en flyttekasse. Kan ligesom slet ikke overskue det, haha! Du kan bare få nøglen herhjem til, så kan du pakke dem for mig nu du er så vild med det:)
Jeg skrev også til findeopskrifter.dk for noget tid siden og ville meldes fra. Det skete lynhurtigt og med en meget venlig mail tilbage- så de kan altså også være flinke:)
Maria: Jeg har ihvertflad ikke lyst til at være der :) husk evt også at fjerne deres "badge" fra bloggen. Der ligger vist en kode i.
Rikke: Jeg håber des lykkes for dig :) den dufter så skønt!
Heidi: Tak ;) nu er jeg ihvertfald væk!
MissMuffin: :P Det var også af ren desparation over rodet herhjemme ;) vi har jo også et tomt værelse oven på hvor kasserne kan stå. Det kunne du li' hva ;)
Det tror jeg skam også :)
Wow hvor ser den lækker ud. Jeg tær næsten ikke begive mig ud i den, for denne smukke kage, sammenholdt med en mail med 25 % på al julepynt i IKEA, så går der vist lige lovlig meget jul i den ;) Haha.
Jeg har bagt nøjagtig den samme kage inde fra Klidmoster sammen med min mor - glæder mig rigtig meget til at smage den, når den engang bliver færdig:-) Lige et enkelt spørgsmål - hvornår vil du mene at kagen er færdig? Altså hvornår er det jul? Starten af december, så man kan nå at nyde kagen i løbet af måneden, eller må den først åbnes d. 24. sammen med gaverne?:-)
Mange hilsner fra
Anne.
Kristine: Pjat kristine ;) masser af jul! Det godt!
Anne: hmm jeg tror måske at jeg har bestemt mig for at det er i dagene op til juleaften :) Det er næste synd at tage hul på den selve juleaften med alt det andet gode mad. Jeg sad faktsik og læste om jeres hyggelige new york tur da du skrev :D
Line - Nemlig! Jeg tror også vi har bestemt os for, at det er jul i midten af december. Har hørt fra min mor, (som bagte en sidste gang for 30 år siden), at det var en temmelig tung basse, som holdt helt til marts inden det sidste var spist, så vi må vist hellere igang med at spise den inden d. 24 december, hvis ikke den skal med på sommerferie :-) Og jeg sidder faktisk og planlægger næste tur til New York mens jeg skriver dette her til dig - så bliver der mere at læse;-)
Anne: Jeg har også planer om at tage den med til flere begivenheder ;) Åh endnu en lækkert tur :) jeg kuø så meget godt, men med et nyt hus i nærmeste fremtid må det vist hellere vente
Halløj
Ved godt jeg er lidt sent ude. Men jeg bager den sgu i morgen. Jeg drømmer om at komme hjem efter arbejde hver dag i december med udsigten til julete julekalender med sprut og Llast Christmas. Nemlig.
Jeg har haft lidt svært ved at finde ud af hvad jeg ville bage. Gider ikke pebernødder og de gængse dejkager. Men denne...sagde den ene sprutso til den anden sprutso. Haha. Den vækkede mig. Faktisk havde jeg bestemt mig for ikke at bage.
Tillykke med det nye hus eller jorden som man kun kan se nu. Bliver rigtigt spændende når I skal flytte ind engang.
VH Hanne
Send en kommentar