Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

onsdag den 25. august 2010

Sølvbryllupskage der sparker røv

For en uge sidden blev jeg kapret til at lave en sølvbryllupskage til to af yndlingstøsernes forældre (de er nemlig søstre ;)) Vi havde talt lidt om det tidligere men så gået væk fra det igen. Kagen var en del af gaven til deres forældre.
Der fulgte nogle krav med til kagen:
- Ingen chokolade!
- Må godt ligne en bryllupskage
- Der skal være sølv på.
Piece of cake ;) eller. Jeg må nok indrømme at jeg har været lidt småstresset, men på den der gode kreative måde. Jeg valgte at lave en spongecake for første gang og sådan som det gik sidste jeg bagte lagkagebunde, var jeg pænt nervøs for om den også ville blive en fiasko og klappe sammen.

Men det gjorde den ikke! den blev, flot og very spongy :) Den er så let at lave og kræver ikke ret mange ingredienser. Det er helt klart en jeg skal lave igen.

Spongecake (20cm springform)
- 6 Æg
- 150g mel
- 150g sukker
- 1 tsk bagepulver
- 1 tsk vanillieekstrakt
- 50ml varmt vand
  1. æggeblommer piskes rigtig godt med sukker og vanille. min 5 min.
  2.  hæld vandet i og pisk godt til du får en lys masse.
  3.  Pisk æggehviderne stive og vend dem forsigtig sammen med massen med et stort piskeris.
  4. Sigt mel og bagepulver i lidt efter lidt mend du vender det i dejen med piskeriset. Dejen er nu meget meget luftig, næsten ligesom stive æggehvider.
  5. Bages i 45 min på 175 grader. hold øje med om kagen skal sættes længere ned i ovnen.
Note: Kagen er ret neutral og ikke noget særligt i sig selv, men bliver super god med fyld
 :) evt. dryppet med Cointreau.

Fyldet blev Hindbærmousse. Det falder somregel i god jord hos alle, er ret stabilt og nemt at lave.
Hindbærmousse
- 1/2 l piske fløde, pisket ret stift
- 300g. hindbær
- ½ tsk vanille ekstrakt
- 150 gram sukker
- 5 blade husblads
  1. bærene røres/moses sammen med sukker og vanille og varmes op til det småbobler.
  2. Blend med stavblender.
  3. Blød husbladsen op i koldt vand i 5 min, klem overskydende vand og og udrør grundigt i den varme bær sauce.
  4. Lad afkøle fuldstændig og vend det sammen med den piskede fløde. Den er nu klar til at blive lagt mellem bundene, hvorefter det skal stivne et par timer i køleskabet.
Note: Lækker hindbærmousse der dog er lidt mere fast end hvis den bare skal spises som dessert :) den skal kunne tåle lidt pres. Kan også laves med bærsymfoni og brombær.


Jeg lagde kagen sammen i min nye bagering :)

Hvis jeg husker det plejer jeg at lapper af bagepapir hele vejen rund under kagens kant, så bliver fadet ikke så klistret til når kagen skal smøres op. De er lige til at lirke ud bagefter.

For at få sugarpasten til ligge glat og gøre det lettere at flytte den rundt på kagen skal kagen smøret op med en buttercreme. Buttercremen forsegler også hindbærmoussen, da frugtsyren ellers vil smelte sugarpasten. Derfor må der heller ikke være frugt i buttercremen :) brug evt. en frugt aroma hvis det er.

Vanilla Buttercreme (nok til en 20cm kage + rest til at reparere med)
- 250 g. smør, stuetemperatur
- 1½ tsk vanille ekstrakt
- 1 pk flormelis á 500 g. (du skal nok kun bruge 3/4 men det er rart at have lidt til at justere konsistensen med).
-   evt. 1-2 tsk mælk til at justere konsistensen hvis den er blevet for tyk.
  1. Pisk smør og vanille sammen.
  2. Pisk flormelis i lidt efter lidt til den buttercremen er tilpas tyk.
  3. Juster evt. med lidt mælk.
Note: den er ret neutral i smagen og let at farve hvis det er.

Jeg smøre kagen op af 2 omgange. Først et tyndt lag til at forsegle fyldet og fange krummerne, derefter en ½ time på køl og et lag mere for at give en helt glat overflade. Jeg bruger en spatel dyppet i varmt vand.

Forfra

Oven fra. Det er lidt svært at se men der står S og A inde i hjertet :)

Det gør næsten helt ondt at skære i den :) jeg blev faktisk rigtig glad for den, men der er også lagt rigtig tigtig mange timer i den. Allervigtigst, de blev super glade for den. Vi fandt også ud af at de ikke havde en bryllupskage til deres bryllup i 1985, men det fik de til deres sølvbryllup :) Det var en rigtig hyggelig dag.

I morgen tager mig og to af yndlingstøserne til London :) Det bliver simpelthen så godt. Vi skal bl.a. besøge Camdenmarket, borough market,The Hummingbird bakery og selvfølgelig Oxfordstreet og diverse Foodcourts ;) jeg er sikker på at det bliver en rigtig dejlig tur, selvom den ene af tøserne desværre pludselig ikke kunne komme med :( vi må sørge for at finde noget godt til hende derovre. Jeg skal også lige have undrsøgt om Le Creuset er billigere derover. De er nemlig kommet med de fineste små stentøjs "gryder" med låg i alverdens farver og dem bliver jeg nød til at eje :) de kunne være så gode til is, bagte pastaretter, kager, små brød, æggekager, gratin.. ja alt :) uf, jeg glæder mig!

fredag den 20. august 2010

Blåbærtærte med marcipan og hvid chokolade

Jeg har længe trængt til at blive klippet og farvet, så igår havde vi fået en ret akut tid kl. 18 hos vores frisør Pernille der også er en af slænget :) Jeg bliver klipper + farvet, Daniel bliver klippet og får sparket dæk sammen med hendes kæreste, der er en af han rigtig gode venner. Det er så hyggeligt :)

Jeg havde virkelig lyst til at bage et eller andet nyt i går og da jeg havde ½ kg. marcipan der skreg på at blive brugt, bestemte jeg mig for at bage den svenske blåbærtærte med marcipan og hvid chokolade, der er fra "Tænd på tærter og Tryl med tilbehør". Både Piskeriset og MissMuffin har bagt den før, så jeg spurgte lige Piskeriset til råds om hvad jeg burde servere til, da de begge skrev at den er ret sød.
Når man ikke har en "grund" til at bage (jeg behøver nu sjældent en grund) kan man altid digte en, så jeg dikterede at jeg ville bage tærten til at tage med til vores frisør/venne besøg. Det plejer de ikke at protestere helt vildt over ;)

Blåbærtærte med marcipan og hvid chokolade
Bund:
150 g hvedemel
100 g koldt smør
75 g flormelis
1 æg

  1. Smørret smuldres ud i melet og æltes hurtigt sammen med flormelis og ægget. Jeg smed det bare i Kitchenaiden, så samler den det til en fin kugle, men ellers kan du også bruge en foodprocesser.
  2. Når dejen er samlet, lægges den i en plasticpose, trykkes flad og ligges på køl i min. ½ time. Jeg lod min være i en times tid, men den var godt nok klistret og gad ikke samarbejde. Jeg rullede dejen til en kugle og skar den i skiver, som blev trykket ud i den smurte form.
  3. Forbages i ca. 20 min ved 180 grader(varmluft), pas på den ikke får for meget.
Fyld:
250 g marcipan
50 g sukker (jeg brugte 40 g.)
2 dl piskefløde
2 æg
75 g hakket hvid chokolade
250 g (frosne) blåbær

  1. Marcipan og sukker smuldres sammen, jeg brugte igen Kitchenaiden med den flade pisker. Ellers kan foodprocessor eller et rivejern bruges.
  2. Fløden piskes i, til masssen er jævn.
  3. Tilsæt æggene, 1 af gangen.
  4. Chokoladen og blåbærene vendes forsigtigt i marcipanmassen.
  5. Det hele hældes på den forbagte tærtebund.
  6. Bages ved 170 grader(varmluft) i ca. 20-25 min. til massen har sat sig og er blevet gylden.
Note: Tærten er ret enkel at lave og blev rigtig god :) det er en meget meget sød og tung tærte, så der er til en del mennesker. Jeg serverede den med creme fraich efter jeg lige spurgte Piskeriset til råds :) det var en rigtig god kontrast til det meget søde og gjorde den knap så overvældende.
Næste gang jeg skal lave den bliver det dog med hindbær i stedet for blåbær, det tror jeg vil gå rigtig godt sammen med marcipanen og chokoladen.

Jeg blev farvet næsten helt blond i går, så det skal jeg lige vende mig til, men jeg tror det bliver rigtig godt :) Blondine-Line! Det var også rart at at få gjort så jeg kan se ordentlig ud når jeg skal til London i næste uge sammen med to af yndlingstøserne. Om en uge futter jeg rundt og shopper i London :D men først står der arbejde, sølvbryllup for to af yndlingstøserne og Formland messe på menuen.

Jeg skal lave en "fancy kage" til sølvbryllup, så lige nu ligger mit hovede godt i blød for at få ideer til hvordan den skal se ud. Jeg tror det bliver lidt på gefühl når jeg skal lave den mandag og ser hvordan det hele udarter sig :)

tirsdag den 17. august 2010

hjemme fra Sydtyskland igen :)


Ja så er 2. ferie overstået og jeg er meget positiv over sydtyskland, ja bare tyskland generelt :) vi var afsted sammen med svigermekanikken og Daniels onkel og tante, der havde lejet et feriehus i en lille bitte by udenfor alt spændende. Ferienpark Aulatal i Oberaula!
Men men men, det gode ved Tyskland er, at selv hvis er absolut intet er at se på har de mindste byer stadig de bedste supermarkeder fyldt med sjove ting :) Tyskerne har seriøst en forkærlighed for pulverkager, pulverbrød, pulverkaffe.. ja pulver anything ;) jeg købte en pakke med hjem af noget noget varmt chokoladesnask i en kop der ligner budding. Der faldt også en fin fin bagering ned i min kurv og nogle store tyller. Jeg faldt også over en bananøl der snart skal prøves :D det lyder så sært at jeg er blev nød til at købe en med hjem.

En af vores naboer ;)

Tyskerne elsker havegejl og nok af det!

Selvom vi skulle køre lidt for at opleve noget, var det en rigtig dejlig ferie :) alle var simpelhen så hjælpsome og vi fik se nogle rigtig flotte gamle byer rundtomkring. Vi kom også i to forskellige dyreparker, der virkelig kan anbefales. jeg kom af med 3 euro i Wild Park Knüll og 2 euro i Vogelpark Schotten så længe leve studiekortet :)

Et lille hjortedyr der godt ville have noget mad, vi havde bare ikke noget

En flot gammel og skæv bygning med en Line foran i Homberg

Bevis på at jeg fodrede en ged i en af dyreparkerne :) den havde bare ikke helt fanget fidusen med skulle have den forbi hegnet og ind i munden.


Den meget store domkirke i Fulda

glædesdans foran domkirken

Det var en rigtig hyggelig ferie med en masse svigerfamiliehygge, Uno, petanque osv. :) jeg fik endda lusket mig i køkken en gang eller to. Sydtyskland er et smukt område, så det vil jeg godt lige slå et lille slag for, også selvom vi sad i uendelige mængder kø på Autobahnen, så køreturen tog 11 timer med to enkelte hurtige tissepauser.



Nu skal jeg efterhånden snart starte i skole igen og med undervisning følger der uundgåeligt (og heldigvis) pauser der skal bruges fornuftigt. Jeg har ikke lært det der med kaffe endnu, så jeg er enten til the eller kakao når det begynder at blive lidt køligt. Jeg elsker chailatte så jeg købte det her i tyskland :) herhjemme laver jeg det bare selv med kusmi the men i skolen må det godt være let at gå til og hurtigt. Den smager fint nok men er bare virkelig virkelig sød ;)


Jeg vovede pelsen idag og købte den her dåse instant chai latte i Irma til 60 kr! men øv :( det smager ikke godt. Det smager af sød risengrød med sæbespåner og jeg er slemt skuffet. De havde også en der hed spice, den skulle jeg nok have taget. Er der nogen der kender andre former for "instant chailatte"? Jeg har hørt at de også skulle bruge det på nogle caféer.

Jeg har læst mig lidt frem til at den her
Skulle være rigtig god og krydret..  bare jeg vidste hvor jeg kunne købe de enten i Aalborg eller Århus :)

I morgen skal jeg med yndlingstøserne til Djurssommerland og hvis det regner shopper vi i Århus :) så må jeg bare håbe jeg kan finde de gode butikker i Århus når det er ;)


torsdag den 5. august 2010

Der blev nørdet igennem i køkkengrej

Mig og et par kollegaer fra Kop&Kande har i længere tid haft en aftale om at skulle teste de grillpander vi hver især har for at vurdere hvilken en der er bedst og hvilkefordele og ulemper de har.
Så i går fik vi nørdet igennem og bonus! vi blev jo nød til at at afprøve dem ved at lave lækker mad ;)
Eva Trio grillpande vs. Le Creuset grillpande der begge er i støbejern.
Begge pander blev varmet op i 10-15 min ved middel varme for at sikre en jævn varmefordeling i hele panden.
Vurdering :) Vi blev alle tre enige om at grillpanden fra Le Creuset er den vi bedst kan lide :) den var rimelig hurtig til at blive varm i modsætningen til Eva Trio der tog noget længere tid og var svær at få jævn varm. Le Creuset ligger også bedre i hånden :) Suk bare det var min Le Creuset, den er så fin. Den må godt komme til gennemtestning i mit køkken! jeg har slet ingen grillpande ;(

                           
Vi besluttede os også for at teste vores pandekagepanderpander (så vi kunne spise pandekager ;)).
Til venstre er Scanpan's pandekagepande og til højre (min) Tefal Privilege Pro pandekagepande. 

                          
   Ready for action :)

                          
                                  Resultatet blev: Scanpan thumbs up! Tefal, thumbs down!
scanpan'en var bedst! den var hurtigere jævn varm og belægningen virkede som om den er bedre til at give er fin farve. Tefal er mere fancy at se på men scanpan er nede med det :)




Til pandekager hører hjemmelavet is :) den ene af kollegaer havde lige købt ismaskinen fra Krups så den skulle selvfølgelig også prøves med en omgang Bacio Gelato.

Bacio Gelato (opskriften lånte jeg herfra)
- 150 g hasselnødder
- 4,5 dl letmælk
- 2,5 dl fløde
- 50 gram mørk chokolade
- 175 g sukker
- 4 æggeblommer
- 1 tsk. vaniljesukker

  1. Fordel hasselnødder ud på en bageplade og stil dem i ovnen ved ca. 180 grader i ca. 5-6. min til de er blevet lettere gyldne. Fjern nu skindet fra nødderne (dette kan gøres ved at gnide dem mod hinanden)
  2. Put nødderne i en gryde sammen med mælk og fløde over medium varme og lad det simre svagt i ca. 5 min., hvor efter gryden dækkes til og stilles til side 15-20 min.
  3. Hæld mælk og nødder i en blender og blend det grundigt.
  4. Læg et viskestykke eller et ostelærred i en si over en skål eller gryde og filtrer nødde-mælken massen igennem dette (dette kan godt tage lidt tid).
  5. Der vil højst sandsynligt være lidt mælk gået tabt, fyld efter med letmælk så du har 7 dl nøddemælk
  6. Hasselnøddemælken hældes i en gryde (hvis den ikke allerede er i en gryde) og sættes over medium varme til lige før kogepunktet (små bobler kommer til syne), hvorefter den fjeres fra blusset og 125 gram sukker samt de 50 gram fint hakket mørk chokolade tilsættes. Pisk indtil massen er blød og sukkeret og chokoladen er opløst.
  7. Pisk æggeblommer og sukker i en skål indtil det er lyst - ca. 2-3 min. Tilsæt herefter 1/4 af mækemassen under grundig omrøring.. Hæld herefter blandingen tiltage i gryden med mælkemassen og sæt denne over lavt blus imens du rører konstant. Varm op til lige under kogepunktet. Fjern da gryden. Si massen i en skål og tilsæt vaniljesukker.
  8. Stil den færdige ismasse på køl i mindst 4 timer, gerne natten over inden den køres ca. 35-40 min. på din ismaskine.
  9. Note: Rigtig lækker, ikke for fed is :) jeg er vild med den milde smag af hasselnødder og chokolade sammen. Næste gang (når jeg har købt min egen maskine) vil jeg nok putte 75-85 g. chokolade i for at balancere smagen lidt mere. En anden gang vil jeg også anskaffe mig et sukkertermometer, da det godt kan være svært at se hvornår fløden er tæt på kogepunktet :) hav tålmodighed, det tager nemlig tid.
      Mens isen blev kørt på ismaskinen rendte vi lidt rundt i området for at slå mave efter den gigantiske hjemmelavede "cafeburger" vi indtog.
                                                Vi mødte en stor trampolin på vores vej :D
    Hende vi besøgte har den dejligste og mest lydige franske bulldog :) Hun er bare så sød og sådan en puttehund. Jeg glæder mig til at jeg også får et hus, så jeg kan få min egen lille hund.
    Jeg havde morgenvagt på bostedet i dag og da jeg var det eneste personale var jeg så heldig at jeg fik lov til at tage med en af beboerne ind til ECT (elektroshock) behandling. Det var simpelthen så spændende at overvære hvordan det foregår :) Det er imponerende hvor hurtigt "patienten" er ovenpå og har det rigtig godt efter sådan en tur.

onsdag den 4. august 2010

Til Middag hos Nicholaine

Jeg har arbejdet en hel del i dagene efter bloggermiddagen, så det der fritid har jeg ikke haft super meget af :) til gengæld bliver jeg noget nær millionær når det bliver den første igen ;) sweet sweet cash til at spendere i London.

I lørdags var vi til Middag hos Nicholaine, der var værtinde for den fjerde og sidste bloggermiddag i denne omgang.

Vi ankom alle tre samtidig (vores tanker er nemlig synkroniserede) til Nicholaines flotte lejlighed. Hun havde dækket bord med glas i Hollands farver, da tamaet jo var Holland. Jeg ved temmelig lidt om Holland og hvad de kan, så det var sjovt med et anderledes tema :)

"Novra!"
Vi blev på på dejlig kold asti med frosne vindruer og goodybags mens værtinden puslede færdig i køkkenet. Jeg elsker gaver :) og specielt i fine poser med fint papir. Noget siger mig at de andre blogtøser også er lidt begejstrede for gaver ;)

"Uhhh :)"
Jeg elsker at tage billeder af reaktioner :)

Inden i googybagen var der noget til os som Nicholaine havde slæbt med hjem hele vejen fra Holland. Morgenmadskrymmel! En æske med frugtsmag og en æske med hvid chokoladekryllem lige til at putte på brødet :) når jeg får tid skal jeg så meget have bagt et ordentligt franskbrød til at prøve det af på. Det var en fantastisk gave, tak Nicholaine :)

"tihi fnis, der bliver taget billeder af os"

Til maden blev der endda serveret en Hollandsk øl, der var ret god :) dejlig mørk og så siger den den meste fantastiske plop lyd når den bliver åbnet. Vi manglede bestemt ikke noget.


Til hovedret fik vi nogle rigtig lækre gratinerede pandekager med oksekødsfyld, salat og tzatziki. Vi fik fortalt at der i Rotterdam er en pandekagebåd der sejler rundt så man både kan se noget og og fylde sig med lækre fyldte pandekager :) my kind of sightseeing!
Det var virkelig noget lækkert mad (og så elsker jeg bare tzatziki).


Til dessert vi æbletærte og små søde hjerter og blomster af hjemmelavet vanille og bær is. Tærten var så lækker og havde lige præcis den rette sprød på toppen og snaskethed i midten :) sammen med den gode hjemmelavede is var det en fantastisk dessert! Jeg var nød til at gå en lille tur med min tallerken får at få lys til at tage et billede :D

Der blev snakket og nydt dessert mens jeg havde listet væk med min ;)

Efter desserten ville vi gå ned til vandet for at blive luftet lidt (aner ikke hvem der fik den ide, med det vejr..) Jeg havde ikke fået nogen jakke med, da jeg troede det var sommer, så jeg lånte en paraply af Nicholaine :)

Lovlydige bloggere der venter på Grøn mand - gå! (og udøver Rød mand - Stå!)

Nøgne mennesker der engang stod inde i gågaden i Aalborg, hvor folk ikke kunne lade være med at tegne på dem.

Her er de blevet smidt på en ø med dybt vand omkring. Jeg tror at der var nogen der overvejede hvordan man lettest kunne komme ud til dem ;) Marie ser ihvertfald sådan lidt lusket ud.


3 dejlige bloggere ved havnefronten: Nicholaine, Anja og Marie i regnvejr

Det blev fnist (fniset? fnesen?) og grint meget den aften :) hvis de ikke vil have at man går på deres kunst må de skrive det.

Nu ser det ud til at de hjælper hinanden, men faktisk skubbede Anja til Marie ;)


Tang! Til Middagen hos Marie havde jeg taget det tyske brausepuver med for at glæder de andre bloggere, så Anja havde da selvfølgelig fundet noget brauepulver uden brause at tage med hjem fra Tyrkiet :) Vi fik afprøvet kirsebærsmagen, og se var faktisk ikke så slemt som brausepulver, men heller ikke noget jeg ville drikke dagen lang. Det var også som om at de fik lidt ekstra slagkraft af at stå lidt.

Nicholaine fandt Ego spillet frem (det er det der kirsebærhalløj der er i kanden). Man finder ud af rigtig mange sjove ting om hinanden når man spiller ego ;) f.eks. om vi tror, at Marie tror at hun har en højere IQ end personen til højre for hende.. om jeg vil tale med mennesker fra den spirituelle verden, om Anja syntes at hår, silke eller hud er blødest at røre ved og om Nicholaine foretrækker camping frem for siliconebryster ;)
Nicholaine sørgede virkelig for at vi fik en dejlig aften hvor vi ikke manglede noget :)

Jeg har lært nogle rigtig søde tøser at kende igennem vores blogmiddage og det var virkelig et fantastisk (og modigt) initiativ Anja tog dengang. Jeg tror bestemt ikke at det er sidste gang vi ses ;) Vi har haft mange sjove snakke sammen.

Lige et sidste billede: Nemlig Nicholaines fantastiske uglepude :D den er bare dejlig!

Nu vil jeg have en hjemmebagt bagel med hollandsk krymmel på!