I torsdag holdt jeg for-fødselsdag for yndlingstøserne, selvom jeg først bliver 25 den 28. februar :) Jeg havde heldigvis hele dagen fri til at gå og nusse i køkkenet med noget god musik.
Menuen kom til at bestå af:
- Zuppa di pomodoro con mascarpone - fancy ord for tomatsuppe med mascarpone fra "Moderne Mamma
- durumbrød med saltflager og rosmarin
- Hvid chokolade mousse med citron, kanel og citron/vanille sirup
- Citron cupcakes med creamcheese/hindbær frosting
Jeg valgte at lave to desserter da jeg var lidt usikker på om de ville kunne lide moussen og så er det jo alletiders undskyldning for at rode lidt mere i køkkenet (opvaskemaskine ønskes!)
Durumbrød med rosmarin og flagesalt (2 stk)
- 75 g gær
- 5,5 dl. lunt vant
- 2 spsk olivenolie
- 1 spsk tørret rosmarin
- 2 tsk salt
- 350 g. durummel
- 250-300 g. hvedemel
- olivenolie, tørret rosmarin og havsalt/flagesalt til toppen.
1. Udrør gæren i det lune vand og tilsæt olivenolie, rosmarin og salt.
2. rør først durum og derefter hvedemel i væsken og ælt dejen godt smidig og lækker i nogle minutter.
3. Lad dejen hæve i skålen i 45 min. med et rent viskestykke over.
4. for dejen til to brød og lad dem hæve på pladen, under viskestykket i 45 min.
5. pensel brødene godt med olivenolie og drys med rigeligt flagesalt og rosmarin og bag dem i 25-30 min ved 200°.
Note: Rigtig lækre, svampede brød der passede rigtig godt til suppen. Hvem har brug for en ske, når man har godt brød ;)
Before
After
Jeg fik kogebogen "Moderne Mamma" fra Galbani i adventgave af mine forældre og den virker til at have en del gode opskrifter, hvis man er til det italienske køkken. Jeg går aldrig af vejen for en god tomatsuppe og nu der kom alt det frygtelige sne (igen) er det ideelt at lave en god tyk og cremet en af slagsen.
Zuppa di pomodoro con mascarpone (4-6 pers) "Moderne Mamma" fra Galbani
- 4 spsk olivenolie
- 1 løg (det undlod til fordel for en 3. porre)
- 2 porre (så 3 i mit tilfælde)
- 2 fed hvidløg
- 2 gulerødder, revet
- 2 kartofler, revet (jeg brugte 4 stk)
- 1 kg modne tomater i tern eller 3 dåser flåede tomater
- 140 g. koncentreret tomatpure
- 1 l. grøntsagsbouillon
- 125 g. mascarpone (jeg brugte 250 g cremefraiche 18%)
- salt og peber
- basilikum, oregano.
- jeg tilsatte også selv paprika, tørret chili, et skvæt citron og lidt parmesan.
1. Hak porrer, løg og hvidløg og sauter dem i olivenolien indtil de er bløde.
2. Tilsær de revne gulerødder og kartofler og sauter videre i 5-10 min.
3. tilsæt tomater (dåse eller friske), tomatpure og bouillon (evt. tørret/frisk chili)
4. Lad suppen simre i 20-30 min og tilsæt mascarpone/creme fraiche.
5. blend suppen og smag til med oregano, basilikum, salt og peber :)
Note: En rigtig dejlig, mættende tomatsuppe med en god cremet konsistens. Jeg kunne godt finde på at tilsætte mere hvidløg næste gang. Det er også en god måde at få smuglet lidt grøntsager indbords på ;).
Den første dessert blev en hvid chokolade mousse med citron og kanel, jeg fandt hos
Piskeriset for lang, lang, lang tid siden og har bare manglet en lejlighed til at prøve den. Jeg har mistet linket men så lavede hun
den heldigvis her for en uges tid siden ;) jeg tilsatte selv en citron/vanille sirup for at give lidt kant.
Hvid chokolademousse med citron og kanel 6 pers.
- 400 g. hvid chokolade, grofthakket
- 8 æggehvider
- saft og fintrever skal af en ½ citron
- ½ tsk stødt kanel
- 4 dl piskefløde
1. smelt forsigtig chokoladen (jeg brugte mikroovn med korte intervaller)
2. Pisk æggehviderne helt stive og vend den hvide chokolade i. Hviderne vil falde noget sammen.
3. vend citron saft/skal og kanel i.
4. pisk fløden til blødt skum og vend det forsigtig i.
5. anret i portionsglas, dæk med film og sæt på køl natten over.
Citron/vanille sirup
- 1 dl citronsaft
- revet skal af 1 citron
- 85 g. sukker
- korn af 1 vanillestang
1. Bland det hele i en lille kasserolle og lad det simre for lav-medium varme i 1½ times tid. smid evt. også den tomme vanillestang i medmindre du laver
Vanille ekstrakt, så kan de smides deri.
Lad afkøle helt (se der kan alt det sne være noget så praktisk) og hæld forsigtigt over moussen før servering. pynt gerne med guldglimmer ;)
Note: overraskende lækker dessert der forvirre hjernen med de forskellige smagsindtyk, på en god måde ;) er det hvid chokolademousse? er det citronfromage? og hvad er det lige den der smag i baggrunden er? Det er bestemt en dessert jeg skal lave igen :) yndlingstøserne kunne også godt li den. Jeg vil nok ændre lidt i rækkefølgen næste gang og blande chokoladen i flødeskum og derefter vende hviderne i.
Backup desserten blev citroncupcakes med hindbær/creamcheese frosting :D jeg er rigtig glad for citron!
Citron cupcakes med hindbær/creamcheese frosting 25 stk
- 3 cups mel
- 2 cups sukker
- 1 spsk bagepulver
- fintrevet skal af 2 citroner
- 2 spsk citronsaft
- 200 g. blødt smør
- 4 æg
- 1 dl mælk
- korn af 1 vanille stang eller 1 tsk vanille ekstrakt
1. pisk æg, sukker, vanille og smør, lækkert og luftigt.
2. tilsæt mælk, citronsaft og citronskal.
3. rør tilsidst mel og bagepulver i.
4. sæt papirforme i en muffinbradepande og fyld formene 3/4 op.
5. bag 20 minutters tid ved 165 grader, lad afkøle 5 min i muffinbradepanden og herefter på en rist.
Frosting:
- 200 g. kold flødeost
- 150 g. stuetempereret smør
- 1½ dl blendede hindbær (giv opkog i mikroovnen med 1½ spsk sukker)
- korn af 1 vanillestang
- 1-1½ pk flormelis
- lidt rød farve
1. pisk smør og flødeost sammen.
2. tilsæt den kolde hindbærmos. Det kan godt se lidt underligt grynet ud, men bare rolig det holder det op med :)
3. tilsæt vanillekorn og derefter flormelis til frostingen har den ønskede konsistens. opbevar på køl til det skal bruges.
Note: friske og let syrlige cupcakes det ikke tager skade af lidt glimmer på toppen ;) jeg tror de vil være SÅ godt med friske hindbær.
Jeg var så heldig at få et sæt microplane rivejern i gaave af yndlingstøserne <3 Dem har jeg også bare ønsket mig rigtig længe og hold op hvor kunne jeg godt have brugt dem den dag med alle de citroner jeg har revet ;) jeg glæder mig til at komme i gang med at bruge dem.