Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

onsdag den 26. februar 2014

Lækre luftige pølsehorn med grovvalsede havregryn


Der er ikke meget gourmet over pølsehorn, men der et eller andet hyggeligt over dem. De har et strejf af barnlighed og så er de skønne at have i fryseren til en rainy day.
Jeg synes at de har en rigtig fin balance imellem at være hvide og luftige, men samtidig lidt grove og mættende.

Luftige pølsehorn med grovvalsede havregryn 18-20 stk
2 dl lunt vand
50 g gær
3 tsk groft salt
2 spsk sukker
5 dl yoghurt
2 æg
4,5 dl grovvalsede havregryn
ca. 1 kg hvedemel (måske lidt mere, måske lidt mindre)
75 g blødt smør i tern

9-10 pølser, skåret i halve
1 æg, sammenpisket
sesam

1. Rør gær ud i lunt vand -  og rør derefter sukker og salt deri.
2. Bland yoghurt, æg og havregryn i.
3. Rør 2/3 af hvedemelen i lidt efter lidt og ælt dejen grundigt igennem. Gerne i 10 min.
4. Ælt smørret i lidt efter lidt.
5. Ælt det sidste mel i, til dejen er mættet og dejen er en lille bitte smule klistret.
6. Lad dejen have 1 time, tildækket et lunt sted.
7. Del dejen i 18-20 stk. Tril hvert stykke til en lange pølse og tryk den let flade. Luk dejen omkring den ene ende af pølsen og sno dejen omkring den halve pølse. Snoningerne skal lige nøjagtig røre hinanden.
8. Læg pølsehornene på en bageplade med bagepapir og lad dem hæve tildækket i 45 min.
9. Pensel pølsehornene med æg og drys med sesam. Bag pølsehornene ved 220 grader i 13-15 min.

tirsdag den 18. februar 2014

Havrebrud med bygflager


I går havde jeg lige et øjebliks overskud og sådan en lyst til nybagte boller. Jeg har faktisk bagt dem før, men vi fik dem spist før jeg fik taget mig sammen til at tage billeder af dem!

Opskriften er fra søde Kristine, med ganske få ændringer.

Havrebrud med bygflager
50 g gær
1 dl lunt vand
3 tsk groft salt
2 spsk sukker
5 1/2 dl kærnemælk
2 æg
3 dl bygflager
2 dl grovvalsede havregryn
ca. 1 kg mel
75 g blødt smør

1. Rør gæren ud i det lune vand og tilsæt kærnemælk, salt og sukker.
2. Rør æg, bygflager og havregryn ud deri.
3. Rør melet i lidt efter lidt. Når du kan mærke at dejen så småt er ved at være mættet, ælter det det bløde smør i lidt ad gangen. Ælt dejen rigtig godt og gerne i 5-10 min.
4. Ælt så meget af det restereden mel i som det er nødvendigt. Dejen må gerne være en lille bitte smule klistret, da den sætter sig lidt under første hævning. Lad dejen hæve tildækket i skålen i en time.
5. Del dejen i 16-20 lige store stykker, tril dem til boller og placer dem på en bageplade med bagepapir. De skal lige knap røre hinanden. Lad dem hæve under et rent viskestykke i 45 min.
6. Pensel bollerne med sammenpisket æg og drys med grovvalsede havregryn.
7. Bages ved 220 grader i 15-16 min. midt i ovnen. De skal være gyldne og lyde hule når de bankes under bunden.


Note: Jeg deler min portion i 16, men del dem i 20 hvis det passer dig med lidt mindre brud. Du kan jo også nøjes med at bage halv portion, men hvis du har plads i fryseren så er de stadig rigtig svampede selv efter at have været frosset ned.
Har du ikke bygflager kan du sagtens bruge 5 dl grovvalsede havregryn og har du ikke kærnemælk kan skyr fortyndet med vandt, creme fraiche eller yoghurt sagtens bruges.

fredag den 7. februar 2014

Roadtrip til event i Århus med Coop Savannah

I går eftermiddags hoppede jeg i Fiaten sammen med Sabina og Kristine for at køre fra Aalborg til Århus. Bitten kunne desværre ikke få det til at hænge sammen med pasning af Dexter og Camilla bragte en lækker til verden 3. Februar.

Søde Linn fra Frk. Kræsen havde nemlig i samarbejde med Coop's Savannah arrangeret en rigtig lækker bloggerevent. Der sker alt for lidt på det felt her i det nordjyske, så vi tager glædeligt bilen og køre langt efter det.


Vi var der selvfølgelig i temmelig god tid, da der ikke var noget særlig trafik mod Århus. Vi startede med hilse på hinanden og få lidt snacks i form af spicy nødder og juice. Linn og Layanna fra Coop / Savannah introducerede os for aftenens program.

Fokus med Coops afrikanske produktserie, Savannah, er at støtte de afrikanske producenter og derved skabe lokal vækst, der kan bidrage til udvikling i Afrika. Produkterne fra Savannah har oprindelse fra Afrika syd for Sahara.

Efter en præsentation af Savannah og dets baggrund samt produkter, delte vi os i små hold. Hvert hold fik en arbejdsstation med en bunke råvarer og tre specifikke Savannahprodukter der skulle indgå i vores ret. Hvert hold skulle i første omgang lave en salat samt en marinade dertil.
 
Jeg teamede op med Malou aka Klidmoster (aka klidbanditten) og vores "skal bruges" ingredienser var Ørkensalt fra Kalahari, friske grønne bønner og Grønne Peberkorn fra madagaskar. Ingen af os var vildt entusiastiske omkring de grønne peberkorn, så vi forsøgte at omgås dem lidt ved ikke at tilsætte dem direkte til salaten.

Vi lavede en sprød blomkålsalat med fintsnittede bønner, dild, radiser og cashewnødder. Salaten blev vendt i en marinade af lime- og citronsaft, rødløg, honning, chili, salt, hvidløg, spidskommen balsamico og koldpresset rapsolie.

Vi inkorporerede de grønne peberkorn knust i en fetacreme bestående af feta, avocado, grønne peberkorn, citronsaft og salt.

Opskrifterne har jeg kun fra hukommelsen, så jeg håber jeg har fået det hele med.

Marinade
saften af 1 lime
saften 2 citroner
3-4 spsk honning
6 spsk koldpresset rapsolie
1/2-1 spsk balsamico
1 lille rødløg
1 tsk frisk, finthakket chili
1 fed hvidløg, finthakket
salt, evt. et nip spidskommen

1. Rør citronsaft, limesaft, balsamico og honning sammen. Rør olien i i en tynd stråle.
2. skær rødløget i to halve og skær det derefter i papirtynde skiver. Vendt det i marinaden sammen med chili og hvidløg og et godt drys salt. Lad det trække imens du laver salaten.

Sprød blomkålssalat med bønner, dild & radiser
1 lille blomkål
250 g friske bønner
2 små potter dild
1/2 bundt radiser
en god håndfuld saltede cashewnødder

1. Del blomkål i store buketter og snit dem fint i tynde skiver.
2. Skær bønnerne i stykker på ca. 5 mm, hak de to potter dild. Vend blomkål, bønner og dild forsigtigt sammen med hænderne. 
3.  Snit radiserne i ganske tynde skiver. Gem dem til sidst
4.  Vendt blomkålsblandingen sammen med marinaden, arranger det på et pænt fad.
5.  Pynt med radiseskiver, evt et par dryp olie samt citron og cashewnødder

Fetacreme med grønne peberkorn & avocado
175 g feta/salattern, drænet. Helst en blød variant.
1 avocado
ca. 1/2-1 spsk grønnepeberkorn, drænede (vær varsom!)
saft af 1-2 citroner
salt

1. Blend feta, avocado og lidt citronsaft sammen til en ensartet creme.
2. Mos peberkornene med en ske eller gaffel og tilsæt en smule af dem til cremen.
3. Kør cremen på blenderen igen og smag til med knuste peberkorn, godt med citronsaft og salt. Server kølig.
 

De spicy grønne peberkorn side om side med Kristine og Sabinas skønne salatvulkan. Så vidt jeg husker var deres "skal bruges" ingredienser passionsfrugtyoghurt med banan! og snackærter.


Den dygtige kok Christian (der kommer fra Aalborg!) fra Kiin Kiin viste os blandt andet hvordan en ribeye skal tilberede. Det var simpelthen de lækreste kød.

 Han viste os også hans bud på en asiatisk inspireret marinade samt sprøde ridbøffer med rød karry.

Malou og Jeg hapsede og tilberedte også ribeyes til Kristine og Sabina. Tilgengæld lavede de et par risbøffer til os.

Aftens skønne tallerken i al sit lækre kaos. Salaterne blev sendt rundt så vi hver især kunne smage hinanden kreationer. Jeg skal ikke være bleg for at indrømme at jeg har været lidt bange for rosenkål ind til nu, men at jeg bestemt skal have lavet lækre retter med det herhjemme nu!

Det var simpelthen sådan en dejlig, inspirerende og lærerig aften  godt selskab - og det var bestemt køreturen værd! Flere madbloggerevents inden for vores rækkevide tak :)

torsdag den 6. februar 2014

Rocky Road!

- og ja, Rocky Road fortjener store bogstaver og udråbstegn. Det er nemlig så lækkert og ikke mindst nemt! Jeg fik ryddet godt ud halvtomme poser, brugte hvad lige have ved hånden og hvad jeg kan lide.


Rocky Road (20x20 cm)
300 g mørk chokolade, groft hakket
50 g smør
4 spsk lys sirup
1 dl rosiner
1 dl tørrede tranebær
100 g saltede peanuts
100 g Maltesers 
150 g mini marshmallows

1. Smelt chokolade, smør og sirup sammen i en gryde ved mellem varme.
2. Tilsæt alle ingredienserne undtagen en håndfuld skumfiduser og vendt det hele grundigt rundt til at det er dækket af chokolademassen.
3. Krøl et stykke bagepapir sammen og læg det i formen. Bred Rocky Roaden ud i formen og tryk den godt ud. Drys de sidste skumfiduser over, læg et stygge bagepapir over og tryk dem fast oven på chokoladen. Sæt din Rocky Road på køl min 2-3 timer. Alternativt kan det sættes i fryseren, hvis det skal gå lidt stærkt.
4. Skær i mundrette bidder (mindre end man lige tror) og server gerne let kølige.

Det skønne ved rocky road er at du kan variere fyldet efter hvad du har og hvad du kan lide. Så længe der er lidt variation i salt, sødt, blødt, sprødt og chewy kan det næsten ikke gå galt :) Jeg har blandt andet et godt øje til salt mandler, pistachienødder, vingummibamser, tørrede abrikoser, dronningemandler, bløde karameller, salt stænger, tørret mango og digestive kiks til næste portion.

mandag den 3. februar 2014

Pulled turkey med lys ale

Jeg er sikker på at jeg ikke er alene om det her, håber jeg. Nogle gange, måske specielt fordi vi er to ivrige indkøbere her i huset, kommer der lidt mange gode tilbud ned i indkøbsvognen - Det er bare ikke altid inspirationen og lysten til at bruge det er der når det ligger og skuler på en fra fryseren.

Nu bliver jeg lidt mere konkret, da jeg længe er gået uden om det det kalkunbryst vi havde liggende i fryseren. Det er altså bare ikke særlig inspirerende! Jeg har før lavet det til nugget, ala Chicken Pot Pie, i skiver som schnitzler og selvfølgelig den evige fyldt-med-ost-og-pakket-ind-i-bacon.

Pulled turkey it is! Det er nemt, det passer sig selv og det går rent ind hos herren i huset (og Pixi). Og så er der endda nemme rester til dagen efter. Opskriften er et sammenkog af mange forskellige amerikanske opskrifter hvor jeg har brugt krydderier, marinade og ovntider som guidelines.

Det er ikke gastronomi på højt plan eller pæn mad, men det smager dælme dejli'!



Pulled Turkey med lys ale 

ca. 900 kalkunbryst

rub:
2 tsk paprika
1/2 tsk stødt chili
1/2 tsk røget paprika
1 tsk hvidløgspulver
1 tsk løgpulver
1 tsk fint salt
1/2 tsk karry
1/2 tsk friskkværnet peber

1. Bland det hele sammen og gnid det på kødet. Det kan evt. gøres om morgene, hvorefter kalkunbrystet puttes i en pose og på køl.
2. Forvarm ovnen til 250 grader, placer kalkunbrystet i en støbejernsgryde uden låg med et lille skæv olie i bunden og sæt det i ovnen i 30 min. Gryden skal være en lille smule større end kødet.

Sauce
1 dl barbecue sauce
2 dl ketchup
ca 3 dl øl (jeg havde en lys ale til at stå, men næste gang bliver det med en mørk øl)
0,75 dl æbleeddike (eller hvidvinseddike)
5 spsk muscovadosukker
3 fed hvidløg, knust
salt, peber

1. Bland det hele sammen, løft kødet op af gryden, hæld saucen i bunden og placer kødet i saucen. Øs et par spsk sauce over kødet hvis det ikke er helt dækket.
2. Skru ovnen ned på 165 grader, sæt låg på gryden og sæt gryde tilbage i ovnen så den ca. er  midt i ovnen. Lad kødet passe sig selv i 2 timer.
3. Tag kødet op ad gryden, træk det fra hinanden med et par gafler og læg det i et fad med høje kanter. Hæld så meget af saucen over kødet som du synes og vend godt rundt i det. Jeg brugte faktisk alt saucen.

Jeg serverede det med en frisk, sprød grønkålsalat til og i lune boller. Jeg har dog en skøn ide om at resten af kødet skal i sprøde tacoskaller med lidt kølig, frisk skyr på toppen i morgen. Jeg synes nemlig godt at det kan blive lidt for " blødt i blødt" med alt det brød til. Alternativt kan det også smides på en pizza eller i pitabrød.