Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 23. september 2013

Skulle det være en kop Crème Brûlée?

Vi har haft en Tassimo maskine som fast medlem af maskinparken her hjemme. Først i lejligheden og nu i mit fine nye køkken. Vores kaffeorienterede "maskinpark" består i alt sin enkelthed af en tassimo T55, en Moccamaster, en stempelkande, en kaffekværn (og div. smagssatte instantkaffer).

Moccamasteren bliver sat i sving i weekenden når Daniel laves sin store spand kaffe mens vores Tassimo bliver brugt rigtig meget i hverdag og om aftenen i weekenderne. Det er convenience og så er der et produkt til enhver smag.

Kaffekapslen.dk  var så søde at at spørge om jeg havde lyst til at teste et par varianter og det sagde jeg selvfølgelig ja tak. Det er altid spændende at smage nye produkter :)

Daniel valgte Indonesian Lava, da han foretrækker mørk og fyld kaffe. Den er rigtig god, med dybte og karakter.

 Det er oftest Indonesian Lava Daniel drikker i hverdagene

Jeg valgte den forholdsvis nye Crème Brûlée. Den er ikke så stor som f.eks. en Latte Macchiato, men lille cremet kaffe men en rigtig skøn smag af brændt karamel. Det er sådan en lille hygge sag, der gør sig enormt godt som lidt sødt en kold eftermiddag. J

Ja, vores Tassimo er ihvertfald kommet for at blive :)
(og til jer der venter, så lover! lover! lover! jeg at pandekagekagen fra Instagram snart kommer. Tak for mails og kommentarer ;) jeg tager mig sammen!)

mandag den 2. september 2013

En aften på Restaurent Snerlen

Torsdag havde jeg en god aften.. Som i en rigtig, rigtig, rigtig god aften! Skønt selskab, dejlige omgivelser, surværen service og det mest velsmagende, inspirerende, smukke mad.
Fiske & skaldyrs restaurant Snerlen i Frederikshavn havde nemlig inviteret mig og blogpigerne Sabina, Camilla og Kristine på en sanselig aften, hvor kokkene skruede op for charmen og tjenerne fortalte eventyrlige historier om gode råvarer.

På Snerle har de ikke noget fast menukort. De kreative kokke lader sig inspirere og udnytter de friske, lokale råvarer de dagligt får leveret. Blandt andet grønt fra naturbruget Vasen, Sorthummer fra Hirsholmene og friske fisk og skaldyr direkte fra vandkants Danmark.

Som de selv udtrykker: "Hos restaurant Snerlen tror vi på, at vi får en anden frihed til at udfolde os i køkkenet, når vi ikke er bundet af en menukort. Det skaber spillerum for fantasien, giver os frie hænder til at få det bedste ud af dagen råvare og udnytte dem til fulde - uden spild".

"Vores fiskerestaurant har ikke noget menukort, men sammensætter istedet hver eneste dag en ny menu i form af fisk og skaldyr. En menu, der med udgangspunkt i fiskernes fangst og sæsonens grøntsager  og krydderurter, med garanti er dugfrisk, velkomponeret og en overraskelse for smagsløgene".


Vi blev taget imod på bedste manér og nød udsigten over kattegat og frederikshavn by i "det bløde". Det er værd at bemærke at væggen til højre er byder på et kig i de flotteste kogebøger. Ja, jeg kiggede i kogebøger på en restaurant!- og det var så hygeligt ;) alle bør have fine kogebøger.

Her blev vi forkælet med et glas Zilinger Indiskret Zekt Rosé alt imens vi begyndte at føle os temmelig meget hjemme.

Ingen bobler uden lidt sprødt og dette fik vi serveret i form af hummerchips, tangchips og sprødt torskeskind. Specielt de knasende hummerchips kunne vi godt have taget en ordentlig posefuld af med hjem hver.

De porøse og smukke tangchips med de salte undertoner var rigtig lækre til boblerne.

 Et lille forspil
Jeg tror næsten at jeg kan tale vores vor alles vegne, når jeg siger at "det lille forspil" slog benene væk under os. Helt frisk kammusling med ristet koral og beurre blanc. Jeg er almindeligvis ikke til kammusling på grund af konsistensen, jeg må skamme mig må jeg! Virkelig! Den friske, rå kammusling i den skønneste beurre blanc kan godt kategoriseret som vanedannede. Den lette sauce med den runde, fyldige smag og den syrlige kant samt den næsten cremede kammusling overraskede mig positivt og jeg tror faktisk at vi var stille ved bordet i omkring 5 minutter. Nu var der selvfølgelig også kun indtager et enkelt glas bobler på daværende tidspunkt ;)

Dertil blev serveret Van Voxlem Saar Riesling.

En fin detalje på bordet var vinkortet udformet som en flaskepost

 En dugfrisk begyndelse
Dampet, ristet og stegt blæksprutte serveret med nye kartofler fra naturbuget Vasen, silderogn, vagtelæg med rygeostcreme, estragonmayo og tallerkensmækker med morgedug. 
Igen fik jeg afkræftet en fordom - og ja jeg er åbentbart meget fordomsfuld over for enkelte råvarer - for "blæksprutte er jo sejt, kompekt og smager alt andet end rart". 
Næh ikke på Snerlen! Specielt den dampede blæksprutte smagte mildt og skønt og havde en rigtig lækker mør konsistens. Det var en rigtig smuk ret hvor de salte silderogn, den blide blæksprutte og den aromatiske rygeostcreme og estragonmayo komplimenterede hinanden.

Der til fik vi serveret, og nu må vi se om min hukommelse vil samarbejde, lunt speltbrød og maltmuffin med rug? samt kærnemælksrørt smør med blandt andet røget salt.

Besøg fra Skærgården
Dampet rødspætte og courgette fra Svipperhøj med indhylet jomfruhummer (i courgetteblomsten). Dertil smørstegte muslinger fra skærgården og muslingesauce. Billedet yder slet ikke denne smukke ret retfærdighed. Den møre og sprøde courgette dannede sammen med den dampede rødspætte rammen om denne ret og sammen med den skummende muslingesauce var der ikke et øje tørt.
Dertil blev serveret Paul Kubler, Pinot Blanc 'K'

Snerlen ligger på 9. sal i Kattegatsiloen. På et tidspunkt trængte vi til en pause fra al den skønne mad og vi blev derfor inviteret op på tagterrassen, det har udsigt over både by og vand.

En sprød lille sag
Skindstegt multe med gule-, røde- og bolchebeder fra Svipperhøj, sauce gastrik, brunet smør med løg og nødder samt og krondild. Den meget sprøde multe smagte helt fantastisk og den smagte for mig lidt hen af efterår. Jeg mistænker at der er de blandede beder kombineret med de mørke og fyldige aromaer fra fra gastrikken, løg og nødder. Jeg er almindeligvis ikke så meget til beder men i en velkomponeret ret som denne gjorde de sig rigtig godt. 
Hertil blev serveret G. prieur, Bourgogne Blanc, Chardonnay


Sidespring til Hirsholmene
Havtaske stegt på ben og dansk sorthummer fra Hirsholmene med hønseglace, hvid, gul og lille blomkål fra Svipperhøj - også som puré og crudité.
Er du en af dem der fastholder at du ikke kan lide fisk, kan denne flotte ret meget vel få dig på andre tanker. havtasken har en utrolig fyldig smag og en ligeledes fast og fyldig struktur. Dette kombineret med de resterende elementer og jeg er helt solgt! Delikat og smagfuldt med sprøde indslag fra de farvede blomkål og afrundet med den lækre hønseglace.

Dertil blev serveret en rigtig skøn Barala Barolo, Dolcetto d'Alba der fik sat et eftertrykkeligt, afrundet punktum for del salte del af menuen.

Og nu til det søde!

Et friskt pust
Hyldeblomst sorbet på violmarengs med vilde brombær, hindbær fra Svipperhøj, solbær fra egen have og karameltuille.
En lækker, cremet sorbet med en autentisk og naturlig smag af hyldeblomst der fik godt modspil fra den brændte karamelsmag. Det er en dessert der vil falde i god jord hos de fleste.

Det søde liv
Mirabeller fra egen have, serveret på en hvid chokoladecreme (med anis?) med iscreme og gele lavet på hyben, havtorn og gulerødder. Dertil sprøde marengsflager.
Denne ret blev serveret af kokken selv og er et eksperiment fra hans side, der er under udvikling. Den hvide chokoladecreme og isen var utrolig lækker mens gelen ikke rigtig smagte mig. Jeg synes at retten generelt havde en meget "mellemøstlig" og parfumeret smag det fik mig til at tænke på appelsinblomst- og rosenvand, trods de meget nordiske og lokale råvarer.

Til desserterne blev der serveret en lækreste Don PX Natural fra Pedre Ximénes. Det er en sød vin med nuancer af tørrede druer, dadler, honning og eucalyptus.

Jeg er blevet svært begejstret over råvarer jeg aldrig troede at jeg ville blive begejstret over. Menuen på Snerlen er lavet med et glimt i øjet, opfindsomhed og med brug af lokale ressourcer. Hele middagen var gennemført og afspejler det engagement man tydeligt kan mærke hos både kokke og tjenere. Der er fokus på de rene smagindtryk, autentitet og at udnytte friske lokale råvarer på bedste vis.

Kommer nu i nærheden af Frederikshavn, eller bare Nordjylland,  så synes jeg du skal bruge en aften på Snerlen. Lige så vigtigt det er at tænke "lokale råvarer" akkurat lige så vigtigt er det at skabe fokus på spændende, lokale oplevelser og at Nordjylland også har meget at byde på rent gastronomisk. Nordjylland er mere end flade treretters menuer, med ligegyldig betjening og fabrikslavet mad. Und dig selv en god oplevelse!

- Er det svært at komme væk hjemme fra i en hel aften? Jamen så prøv deres Gourmetkasse.
- Kunne du godt selv tænke dig at give dig i kast med at tilberede fisk og skaldyr? Jamen så afholder Snerlen også Kokkeskole, hvor du har mulighed for selv at lave lækker mad samt få fif og tricks. Det kunne jeg ihvertfald godt tænke mig at deltage i :) meget!


Det blev et lidt langt, billedtungt indlæg men som i nok kan fornemme er jeg meget begejstret og vi havde en fantastisk aften. Det er en oplevelse jeg rigtig gerne vil dele med mine forældre, så mon ikke jeg vender tilbage til Restaurant Snerlen ;)