Mad med hjertet - Hvad banker dit hjerte for?

mandag den 29. april 2013

Tur til Birmingham

billede lånt her

Her til sommer skal jeg en tur til Birmingham sammen med et par af yndlingstøserne. Planen var egentlig London, men alle de billige, centrale hoteller er optagede!
Birmingham er Englands 2. største by og ligger dermed lige efter London. Mon ikke vi finder en masse spændende. Jeg kunne dog rigtig godt tænke mig at høre om du har nogle fif til hvad der er værd at se, butikker der skal besøges og steder vi kan spise :) Butikker med kage/madgrej står selvfølgelig højt på listen.

søndag den 28. april 2013

Små finurlige rugbrød med chokolade, tranebær og hasselnødder

Efter at jeg arbejdede i Viborg sagde jeg til mig selv "aldrig så lang transporttid i bilen hverdag igen!"- I mandags startede jeg i Skagen og jeg har nu en transporttid i bil på min 1 time og 22 min. hver vej. Heldigvis er det voldsomt spændende og det kun i 2 måneder! Det minimere selvfølgelig min "køkkentid" herhjemme væsentligt og jeg har derfor været nødt lave nogle tilpasninger til mine sædvanlige madpakkerutiner. Og morgenmad, men det tør jeg næsten ikke nævne ;)

Det er ret vigtigt at jeg bliver fodret godt af fra morgenstunden for at kunne opretholde et anstændigt energiniveau og koncentration. Nå ja og så bliver jeg utrolig gnaven! 
Jeg prøver derfor altid at have et helt arsenal af snacks der lige kan tage toppen af sulten eller stoppe den helt. Det kan være frugt, mandler, salt mandler, rosiner, kerneboller og nu også disse skønne små rugbrød. De er helt fantastisk når jeg har fri kl 16 efter en hektisk dag og liiiige skal have et eller andet (der ikke er fra den nærmeste tankstation!). De bliver spist som de er, men jeg skal ikke kunne afvise at de også kunne være skønne med lidt smør.
De mætter rigtig godt skal jeg hilse at sige. Chokoladen giver en god sødme og fylde, mens de tørrede tranebær giver en rar syrlighed og et godt modspil.

Finurlige minirugbrød med chokolade, tranebær og hasselnødder

100 g skårne rugkerner
1 dl kogende vand

1/2 dl lunt vand
25 g gær
2 1/2 dl kærnemælk
1 1/2 spsk maltsirup (honning kan bruges, men giver ikke samme dybte i smagen)
9 g salt
35 g solsikkekerner
50 g hørfrø
10 g brændt maltmel (kan evt. undlades, men giver smag og farve)
2 1/2 tsk kakao

120 g hvedemel
100 g groftmalet rugmel f.eks. svedjrerug

70 g tørrede tranebær
8 friske dadler, grofthakkede (eller rosiner, figner, tørrede abrikoser mm)
100 g mørk chokolde 60-70%, grofthakket
100 g hakkede hasselnødder

1. Hæld 1 dl kogende vand over de skårne rugkerner og lad dem stå i 30 min, gerne 1 time.
2. Rør gær ud i det lune vand og tilsæt kærnemælk, maltsirup og salt under omrøring.
3. Tilsæt udblødte rugkerner, solsikkekerner, hørfrø, kakao, maltmel og rugmel. Rør til massen er ensartet.
4. Rør hvedemel i og rør gerne i dejen i min. 5-10 min. Dejen er meget tung og klistret. lidt ala tyk havregrød.
5. Rør tranbær, dadler og chokolade i og rør i dejen til det hele er godt fordelt.
6. Lad dejen hæve i 1 time
7. Smør 10 små minirugbrødsforme godt. Jeg har en plade med 8 huller i men ellers kan du fint bruge en almindelig muffinplade med 12 huller.
8. Drys bunden i hver smurt form med hakkede hasselnødder, fordel dejen i hullerne og drys godt med hasselnødder oven på. tryk evt. en smule med flad hånd.
9. Lad brødene hæve i 30 min.
10. Bages ved 210 grader i 35-40 min (som "muffin" nok ca. 30 min") check at de er færdige.

Jeg håber i stadig har lyst til at følge lidt med herinde, selvom jeg ikke skriver så meget herinde for tiden. I kender sikkert godt selv den der med "der er ikke nok timer i døgnet", eller energi for den sags skyld. Tingene går lidt stærkt lige nu, men det er gode ting! Vi bor mere eller mindre i en papkasse og er noget så utålmodige for at flytte ind i huset 6. juni ;) God søndag derude!

fredag den 19. april 2013

Madklub ala Foodgawker

Endnu en uge, endnu en omgang madklub :) De kom til at ligge lidt tæt sammen denne gang, men det gik! Denne gang var temaet "Set på Foodgawker" og vi har derfor gennemkigget Foodgawker siden sidst. Man skulle måske tro at det var nemt med alle de flotte retter, men vi var flere der havde svært ved at beslutte os. ehm...

Det var ikke den pæne mad der var i fokus denne gang, men det var utrolig lækkert alt sammen. Forretten var sticky drumstick og ananas i karameliseret baconsvøb. Øj det var noget rigtig lækker klistret mad :)

Hovedretten stod jeg for da det var hjemme hos mig. Valget faldt på en lækker cremet mac'n'cheese fra Chew Out Loud. Jeg faldt for at det både er en creamy OG bagt mac'n'cheese. Jeg knuselsker at den er cremet (øv, tør mac'n'cheese!) og har den skønneste gyldne, bagte overflade. Her er opskriften som jeg biksede den sammen.

Cremet, bagt Mac'n'cheese
500 g tørret pasta penne
6 spsk smør
60 g mel
1,4 dl sødmælk
125 g frisk mozzarella, i mindre stykker
240 g. revet cheddar
350 g Løgismose herregaard (eller fx gruyere), revet
1-2 fed hvidløg, knust
1-3 tsk sennep (jeg brugte 3 spsk sennepsmarinade fra nordisk køkken)
salt, peber

1. Kog pastaen i saltet vand, 2 minutter mindre end der står på posen. Dræn og skyl med koldt vand.
2. Smelt smør i en gryde. Når det begynder at boble tilsættes mel. Rør mel ud i det smeltede smør og lad det "koge" under konstant omrøring i et par minutter.
3. Tilsæt mælken under omrøring, et skvæt ad gangen. Du kan evt. varme mælken separat først.
4. Når al mælken er tilsat skal saucen lige koge op et 3-4 minutter. Vær obs på at den ikke brænder på eller koger over.
5. Rør hele mozzarellaen, halvdelen af cheddar og herregaardost i saucen. Rør til det er smeltet.
6. Tilsæt hvidløg, sennep, salt og peber. Smag til.
7. Hæld den kogte, drænede pasta i et ildfast fad med høje kanter. 39x27cm (mellemste scanpan bradepande)
8. Hæld saucen over, drys med resten af osten og bag i 30-35 min til osten er gylden.

Kønt er det ikke, men jeg er sikker på at det er godt for sjælen ;) Også godt genopvarmet dagen efter skal jeg hilse at sige!

Denne skønhed er der til gengæld ikke en finger at sætte på. pandekagekage, pancakecake, crepecake, kald den hvad du vil, men den er himmelsk! Chokoladepandekager lagt sammen med hjemmelavet vaniljeflødecreme og chokolademousse. Lige som mig havde pernille svært ved at finde på noget, så jeg sendte hende lidt links til mine favoritter på foodgawker.

Det er den bedste dessert jeg har fået længe! Pernille havde virkelig lavet den godt.

Jeg skal nok linke til opskriften, som hun lavede den, når hun får den lagt på bloggen :)

onsdag den 17. april 2013

Pixi 2 år

Potedyret hygger på Fatboyen med yndlingstyggeben. Daniel og jeg kobler på hver vores sofa med et bette tæppe og slår mave oven på lækker restemad. Sådan er stemningen i det lille hjem lige nu og jeg spår at den fortsætter resten af aftenen. Opvask er opvask og lige nu er der vist bare behov for at tømme hovedet, komme helt ned i gear og høre om hinandens dag.

Jeg har selvfølgelig været på arbejde i Frederikshavn i dag. Jeg har desværre sidste dag på fredag, så jeg knokler på for at få afsluttet så mange borgere som det nu kan lade sig gøre. Jeg skulle heller ikke komme alt for sent afsted deroppe fra i dag. 5 søde sociologistuderende havde nemlig spurgt om jeg havde lyst til at deltage i et fokusgruppeinterview omkring det at blogge :) Jeg kunne sagtens finde tid til det, da jeg selvfølgelig gerne vil hjælpe. Jeg ved selv hvor svært det kan være at finde respondenter!
Det er desuden også altid spændende at tale med andre bloggere. Det var noget så hyggeligt og jeg håber de kan bruge det indsamlede empiri.

Nu er jeg landet i sofaen herhjemme, hvor vi hygger med lille Pixi. Hun har nemlig fødselsdag og bliver hele 2 år i dag. Hun har selvfølgelig fået lidt ekstra godt i dag og mon ikke hun får en ny kurv når vi flytter ind i huset. Hvis jeg altså kan finde en der er pæn og til at betale for penge! I dag får hun ihvertfald ekstra meget hygge

Det er simpelthen lykken at være lille hund på græs og jeg tror hun er den der kommer til at elske haven i huset aller mest. Hun bliver slet ikke til at drive ind igen, men måske jeg heller ikke bliver det når solen rigtig tager sig sammen.








Pixi - over and out!

tirsdag den 9. april 2013

Endelig madklub!

Så fandt vi endelig tid til madklub igen :) det er noget tid siden sidst, men vi har alle haft rigtig travlt. Jeg skulle bare sørge for det drikkelige indslag samt værtindegave, så jeg havde den nemme tjans denne gang.  

Jeg havde modtaget noget rigtig lækkert chokoladeovertrukket lakrids fra lakritsfabrikken, som jeg tog med. Jeg tænkte at yndlingstøserne nok ville sætte pris på en lille omgang "lakridssmagning". Det faldt i ret god jord :)

Der er 3 smagsvarianter:
- Salt lakrids med mørk valrhonachokolade og chili
- Salt lakrids med mørk valrhonachokolade og salt
- Sød lakrids med lys valrhonachokolade og lakridsgranulat

Alle tre varianter fylder utrolig meget smagsmæssigt og det er ikke noget du spiser ret meget af ad gangen. Jeg gør ihvertfald ikke ;) De smagte alle skønt men vi blev enige om den med lys chokolade og den med salt var bedst. Chilien smager bestemt også godt, med de andre er lige det bedre. Og så er det lækker lille haps før aftensmaden ;)

Forretten var en rigtig lækker omgang tapas med pesto og lunt brød. Helt enkelt og utrolig godt.

Hovedretter er ikke så fotogen men rigtig lækker! Laks bagt på bund af kinakål med krydret flødesauce. Det er derfra jeg fik inspirationen til denne skønne hverdagsret (og gæstemad!), der smager rigtig godt både med grønkål og spinat. 

Desserten stod Pernille for :) det var lige hvad jeg havde brug for! En lækker, luftig citronfromage OG den rareste kiksekage nogensinde. Kiksekagen var i en lidt nyere version uden æg og palmin men med kondenseret mælk! Selve chokoladedelen havde en rigtig god, lidt fudgeagtig konsistens og så var kiksene hjemmebagte. Mon ikke hun kommer med en opskrift :)

Næste gang, hvilket allerede er i næste uge, er her hos mig! dvs. at jeg skal sørge for hovedretten. Temaet er foodgawker, så nu skal jeg på jagt efter noget lækkert, men enkelt. Og så er det sidste gang vi holder madklub i denne lejlighed.

søndag den 7. april 2013

hvidevarer, hvidevarer og ja, hvidevarer

Nu har vi endelig låst os fast på de hvidevarer vi vil have ud til huset :) og vi fik faktisk bestilt det hele i går. Det blev en meget dyr lørdag ;)

Det er faktisk mest Daniel der har stået for at finde ud af hvad der er bedst til prisen og hvad der lige er os. Han er utrolig dygtig til at researche i forhold til priser osv. så det må han hellere end gerne stå for, så længe jeg har det sidste ord ;)

Induktionskogesektionen og emfang køber vi som tidligere nævnt hos Uggerly, da der jo skal laves hul i bordplade og loft. Det ville være ærgerligt hvis de ikke passede!

Induktionskogesektionen blev en Siemens EH875MC21E , 80 cm

Vores emfang bliver et Thermex - Preston II Vertical 600 90 cm med ekstern motor

Køleskabet bliver model ERG3313AOW fra Electrolux

Fryseskabet blev også et Electrolux! model EUG2244AOW :) Sikke meget plads der bliver til bagværk!

Vi fortsætter med Electrolux :) Ovnen er en pyrolyseovn model EOC5641AOX. Jeg glæder mig til at få en spritny ovn! Vi overvejer dog stadig om vi skal have skinner i siderne.

Vi får selvfølgelig også en opvaskemaskine ;) endda ekstra høj og det er uden lågen på billedet! Det er en Electolux SX65U091EU





Tørretumbleren er også fra Bosch :) EcoLogixx 7 Selfcleaning Condenser WTW86583SN med glaslåge.

Der er som altid uendelig mange holdninger og meninger til hvad man bør vælge og hvad der er bedst. Min generelle erfaring er at der sjældent er et mærke der er helt bedst med det hele, selvom det kunne være lækkert at sige at vi f.eks. køre med udelukkende Siemens, bosch eller electrolux. Vi har forsøgt at vælge de enkelte ting ud fra vores behov, men for mærke. 
Med undtagelse af kogesektion og emfang, har vi købt det hele hos Elsalg Aalborg da de gav det bedste tilbud (og en rigtig god og behagelig service!).

Vi var lige et lille smut ude at besøge huset i går, godt nok uden at kunne komme ind. Det blev til lidt vindueskiggeri i stedet :) Nu er der lagt fliser i køkken/alrum! 
Vi var også ude at måle op til terrasse, indkørsel og en bred flisegang rundt om huset. Vi ender med at skulle have lagt 280 m2 fliser udenfor! Føj det bliver en dyr omgang, men det er også bare vigtigt for os at det bliver gjort ordentligt første gang og at vi ikke går på kompromis med lige dette.